News Flash:

Votul rusinii: Consiliul Local a incalcat legea

19 Noiembrie 1999
1311 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consilierii muncipali au aprobat o ilegalitate a executivului local •Incalcindu-se legea, Piata Natiunii a fost considerata investitie, dupa doi ani de la demararea lucrarilor •Dan Cirlan si Constantin Neculau au fost singurii consilieri care s-au luptat cu Partidul Moldovenilor din Consiliul Local

Ieri, urmatorii consilieri muncipali si-au "vindut" votul pentru ca Piata Natiunii - rezultatul megalomaniei primarului Constantin Simirad - sa fie considerata, dupa doi ani de la inceperea lucrarilor, obiectiv de investitie:
Robert Virga - Partidul Moldovenilor (PM)
Romeo Vatra - PM
Toma Virgiliu - Ecologisti
Edi Roman - PNTCD
Romeo Olteanu - PM
Constantin Asandi - PNL
Emil Brumaru - PNL
George Carapanu - UFD
Romeo Ciobanu - UFD
George Costin - PDSR
Aurel Crudu - PNL(C)
Antimir Dasu - PRM
Petru Focsa - PM
Val Condurache - PM
Pincu Kaisermann - Comunitatea evreiasca
Petru Petcu - PSM
Vasile Munteanu - susceptibil de a fi trecut la PM
Radu Miron - aceeasi situatie
Lungu Constantin - ApR
Petra Carp - PM
Stefan Damian - independent
Stefan Ungureanu - viceprimar - PNL
Vasile Dumitriu - viceprimar - ApR.
Dupa cum se vede, in CLM Iasi domina Partidul Moldovenilor, partid inexistent in momentul alegerilor din 1996 - in urma carora organismul respectiv a luat fiinta. Alesii locali, majoritatea ai lui Simirad, au considerat "legal si moral" sa sfideze Legea finantelor publice si sa aprobe ca lucrarile de la Piata Natiunii sa fie considerate drept "investitie", dupa doi ani de la demararea lucrarilor.
Intentiile primarului Constantin Simirad de a "amenaja" esplanada din fata Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" intr-o Piata a Natiunii au fost facute publice din 1997. La acea data, exista un proiect privind restaurarea statuii Unirii de catre Asociatia pentru Conservarea si Reevaluarea Estetica a Monumentelor Istorice si Siturilor (ACREMIS). Acest proiect a fost, ulterior, "revendicat" de primarul Constantin Simirad. Anul trecut, manopera statuii a fost negociata la valoarea de 58.000 de dolari. Anul acesta, municipalitatea a renegociat manopera statuii Unirii la 101.000 de dolari. Pentru "lucrarile ocazionate in Piata Natiunii", Consiliul Local a alocat, in luna aprilie a.c., 250 milioane de lei. Mai tirziu, consilierii au suplimentat suma cu 200 milioane de lei. In luna august, consilierii muncipali au cedat primarului, aprobind repartizarea a 700 milioane de lei, din bugetul local, pentru executia unei fintini arteziene in Piata Natiunii. De la inceput, Piata Natiunii nu a fost cuprinsa in programul investitional al Primariei, ci la capitolul "reparatii capitale" de la gospodaria comunala. Toate cheltuielile legate de lucrarile din Piata Natiunii au fost suportate de Directia de Administrare a Domeniului Public (DADP). Valoarea totala a lucrarii a fost estimata la 7,5 miliarde lei. Legal, aceasta lucrare trebuia sa fie trecuta pe lista investitiilor si in consecinta lucrarile trebuiau executate dupa desfasurarea unei licitatii. Din anumite motive, stiute numai de seful executivului local, nu au fost respectate prevederile legislatiei in vigoare.

Consilierul Dan Cirlan a avut dreptate

Dintre toti consilierii prezenti ieri la sedinta CL, Dan Cirlan si Constantin Neculau au fost singurii impotriva incalcarii legii. Alti doi consilieri, Carmen Vericeanu si Liviu Buruiana, s-au abtinut de la vot. Ceilalti consilieri au votat asa cum a vrut Simirad. In interventia sa, consilierul Cirlan a spus ca, "brusc, acest obiectiv a ajuns sa fie declarat investitie. In conformitate cu Legea finantelor publice locale nu putem sa aprobam acest proiect de hotarire. Piata Natiunii trebuia inscrisa intr-un program de investitii. Este interzisa inceperea lucrarilor, in conditiile in care lucrarea nu face parte din programul investitional. S-au consumat bani de la "Citadin" (DADP). Votul favorabil inseamna incalcarea legii. Solicit devizul lucrarilor, lucrari care s-au executat nelegal". Intrarea in legalitate si sumele cheltuite pina in prezent la Piata Natiunii au constituit subiectul mai multor interventii ale consilierului liberal. De fiecare data, au fost voci, mai ales din Partidul Moldovenilor, care i-au pus "pumnul in gura". Si de aceasta data, seful municipalitatii a considerat necesar sa-si sustina pledoaria, in favoarea investitiei Piata Natiunii, afirmind ca "numai cine nu munceste, nu greseste. Cirlan m-a criticat si in cazul constructiei unui wc in Piata Alexandru cel Bun (valoarea acestuia a fost de 300 milioane de lei). Acesta aduce venituri si au fost amortizate cheltuielile. Am vorbit cu prefectul, cu seful departamentului pentru Administratie Publica Locala, nu exista nici o ilegalitate. Important este ca s-a facut ceva".
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013054 (s)