Eveniment-Social

Vox Populi

Publicat: 17 aug. 2004
9

Iesenii condamna actiunile mitropolitului Daniel

Conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a demarat lucrari de constructii la chiliile de la schitul de pe muntele Ceahlau fara a avea autorizatie de constructie eliberata de autoritatile locale. Procedand astfel, conducerea Catedralei Mitropolitane incalca legile tarii, fara a primi vreo sanctiune din partea autoritatilor de control ale statului. Pentru reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane legile laice nu exista. In schimb, atunci cand este vorba de revendicarea vreunui teren sau a unei cladiri, conducerea Mitropoliei se foloseste de legislatia in vigoare pentru a avea castig de cauza. IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, foloseste doua elicoptere de la Ministerul Apararii Nationale pentru transportul materialelor de constructii la schitul de pe Ceahlau. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au realizat un sondaj de opinie printre ieseni pentru a afla care este parerea acestora in legatura cu faptul ca IPS Daniel incalca legile in vigoare.

Constantin Rusu, 30 de ani, brancardier: „Eu zic ca nu e bine ce face IPS Daniel. Lumea ar putea sa ii urmeze exemplul si sa faca si ei la fel. Nu este prima oara cand aud ca Daniel a facut lucruri imorale. Parerea mea este ca nu si-ar permite sa faca ilegalitati daca nu ar avea acolo sus, la conducerea tarii, pe cineva puternic care sa ii asigure spatele.”

Cornel Balan, 50 de ani, inginer: „Nu este ceva normal. Postul pe care il ocupa nu schimba cu nimic faptul ca isi permite sa incalce legea. E adevarat ca nu este unicul care incalca legea, dar, mai ales ca ocupa o functie atat de delicata, nu ar trebui sa incalce legea.”

P.N., 76 de ani, pensionar: „Nu este corect sa nu respecti legea. Aceasta este o problema foarte delicata, nu vreau sa fiu eu primul care arunca piatra si asta e tot ce am de zis. Cred ca IPS Daniel doreste sa faca un lucru bun si nu primeste ajutorul celor care ar trebui sa-l acorde.”

Stefan Nicolae, 41 de ani, constructor: „Calugarii profita de ingaduinta oamenilor pentru a avea tot confortul asigurat, fara sa fie nevoiti sa plateasca. Mancare, haine, adapost, toate acestea sunt platite din donatiile noastre. De la anul 1400 pana acum nu s-a schimbat nimic. Si atunci si acum, prelatii au cautat sa se capatuiasca. Eu cred ca IPS Daniel isi cam iese din scoica.”

Ana Masaragiu, 22 de ani, traducator: „Nu este normal sa incalci legea, dar toate fetele bisericesti fac la fel. O asemenea activitate nu este normal sa fie tolerata, dar, dupa cum procedeaza autoritatile romanesti, se va trece totul cu vederea si va fi tolerata.”

Ioana Capatana, 28 de ani, vanzator: „Cred ca IPS Daniel are motivele lui, necunoscute de noi, pentru a face astfel de ilegalitati. Presupun ca i s-a cerut mita , asa cum se cere oricarui om care vrea sa faca o constructie si in asemenea conditii nu a avut incotro.”

P.E., 70 de ani, pensionar: „Daca ar fi singurul care incalca legea ar fi fost ceva; dar sunt multi altii, care ocupa posturi mai inalte, care incalca legea fara nici o problema si nu sunt trasi la raspundere.”

Constantin Grecu, 25 de ani, sofer: „Omul asta nu cred ca face un lucru rau. Parerea mea este ca, in incercarea de a face ceva bun, Presfintitul a gresit si a considerat ca nu este chiar atat de important sa ai autorizatie pentru a construi chilii. Uneori scopul scuza mijloacele, dar acesta este un principiu machiavelic, care nu i se potriveste, deloc, unui om al Domnului.”

I.C., 21 de ani, student: „IPS Daniel profita in mod clar de functia lui. Cine stie ce a avut sau cat a avut de castigat. Daca este sa fim corecti si sa ne uitam in jurul nostru, sa vedem ce tunuri trag altii, ceea ce a facut Mitropolitul nu este un lucru chiar atat de grav.”

Vlad Chelariu, 17 ani, elev: „Nu este tolerabil sa faci asta, indiferent ce meserie ai avea si cat de inalt ti-ar fi scaunul. Intr-un stat democratic, legea este la fel pentru toata lumea.”

Claudia E., 23 de ani, vanzatoare: „Nu stiu daca este chiar atat de frumos, pentru un om care ar trebui sa dea un exemplu enoriasilor, sa isi bata joc de legile tarii. Eu inteleg ca, in primul rand, IPS asculta de cele 10 porunci, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le uite pe cele lumesti. Daca, poate, in fata lui Dumnezeu este nevinovat, in fata Statului este vinovat.”

Adauga un comentariu