National

Vrei sa investesti la bursa? Iata 7 reguli pe care orice incepator trebuie sa le stie!

Publicat: 03 dec. 2013
1

Bursa de Valori Bucuresti devine tot mai interesanta pe masura ce mari companii de stat isi listeaza actiunile. ECONOMICA.NET va prezinta cateva ponturi necesare incepatorilor pentru a se descurca in ringul bursier.

Initiati sau aflati la primele plasamente pe bursa, ofertele de actiuni facute de Nuclearelectrica si de Romgaz in aceasta toamna au trezit apetitul romanilor pentru bursa. Pentru anul viitor se anunta noi nume grele cum ar fi Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia si Electrica, iar premisele investitionale sunt promitatoare. ECONOMICA.NET a realizat un clasament cu cele mai importante 7 ponturi pe care oricine ar trebui sa le stie inainte de a investi la bursa.
 
1. Stabileste care este suma de bani pe care o poti investi. Pentru aceasta, calculeaza care sunt veniturile dintr-o luna si estimeaza care sunt cheltuielile.Asigura-te ca ai o rezerva minima in lichiditati, iar economiile actuale si cele lunare reprezinta rezerva disponibila pentru a fi investita. Este la fel de important sa isi stabilesti ce suma vei aloca pentru bursa, iar restul poate fi redirectionat catre titluri de stat sau depozite bancare.

2. Fixeaza perioada de timp si obiectivele investitiei. Un obiectiv ar putea fi obtinerea unu randament peste dobanzile bancare pe termen lung, insa randamentul asteptat este legat de potentialul pietei, de nivelul de risc asumat sau de orizontul investitiei.

3. Afla ce fel de investitor esti. Unele persoane pot fi atrase de castigurile obtinute intr-un timp scurt, altele vor sa isi sporeasca averea pe termen lung, insa trebuie inteles ca exista o relatie directa intre profitul potential si riscul asumat indiferent de orizontul de timp.

4. Asigura-te ca stapanesti un minimum de cunostinte. Acestea te vor ajuta in fundamentarea deciziilor de a cumpara si de a vinde, dezvoltand capacitatea de a intelege oportunitatile din piata. Desi resursele educationale sunt disponibile in mai multe medii, seminariile si discutiile cu persoane cu experienta te vor ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza bursa si ce strategii sunt potrivite pentru tine. Te poti inscrie si la un curs despre bursa.

5. Stabileste structura investitiilor tale. In functie de riscul maxim pe care esti dispus sa il accepti, alegi tipurile de instrmente financiare in care sa plasezi banii. Este de dorit sa existe o diversificare a  portofoliului. Se poate aborda o diversificare sectoriala sau, daca esti interesat doar de sectorul in care activezi, poti face diversificarea pe mai multe companii cu acest profil. Astfel, o performanta mai slaba a unui emitent poate fi compensata de castiguri pe un alt simbol.

6. Stapaneste-ti emotiile! Sentimente precum frica si lacomia pot fi extrem de daunatoare. Odata stabilita strategia de investitii, incearca sa o pastrezi sau sa o reanalizezi cu atentie periodic. De aceea este important ca la momentul initial sa stabilesti unde vei vinde in cazul fericit si unde vei iesi daca piata nu merge in directia estimata. Trebuie retinut ca daca planul initial a fost bine gandit, abaterea de la acesta va fi de foarte putine ori recompensata.
 
7. Alege brokerul un broker serios. Te intrebi ce inseamna un broker de incredere? Este cel cu care te simti confortabil, in siguranta, pe ale carui sfaturi te poti baza si care este preocupat de educatia ta financiara astfel incat sa nu arunci cu capul inainte. Trebuie sa ponderezi adererarea la reglementarile din domeniu, cu experienta, pachetul de servicii oferite, oamenii care te asista si, nu in ultimul rand, costurile de tranzactionare.

Investitorii experimentati stiu ca succesul la bursa depinde de puterea de a controla impulsurile temperamentale. Poti face acest test pentru a vedea daca investitiile la bursa sunt potrivite pentru tine.

Adauga un comentariu