National

Vrei un animal de companie? Iata spre ce trebuie sa te indrepti – FOTO

Publicat: 26 aug. 2015
Chinchilla este ideala ca animal de companie deoarece face parte din categoria celor mai curate si mai prietenoase animale de mici dimensiuni. Originara din America de Sud, Chinchilla (Chinchilla laniger L.) este o rozatoare care seamana cu veverita, desi genetic nu seamana cu nici o rasa. Ca si caracteristici amintim ochii mici si negri foarte frumosi, urechile medii, lungi si rotunjite, toate acestea combinate cu niste mustati sensibile.
Are blana deasa si o coada stufoasa ca de veverita, iar partea posterioara si picioarele seamana cu cele ale cangurului. Ea se prezinta intr-o gama larga de culori, de la alb la culoarea carbunelui. A fost domesticita la inceputul secolului trecut. Este mai indicat sa achizitionam acest animal direct de la crescatorii de chinchille si cand este la stadiul de pui. Ii place sa fie mereu in centrul atentiei, insa este normal ca la inceput sa fie mai retras si timid. Cu rabdare si educandu-l, intr-un timp scurt, devine cel mai placut animalut de companie. Chinchilla este foarte curioasa prin natura sa si adora sa aiba libertatea necesara pentru a explora. Se va apropia din proprie initiativa atunci cand are nevoie de atentie. Este un animal care nu necesita o ingrijire complicata. Pentru o cusca perfecta este indicat sa tinem cont mai mult de inaltime si nu de marime. Deoarece chinchilla adora sa sara, este mai potrivita o cusca pe trei nivele cel putin si cu un minim de 40 x 50 x 60 cm pe nivel, confectionata din metal. In cusca este bine sa aiba tuburi, folosite ca instalatii sanitare, dar care sunt ideale atat pentru joaca cat si pentru dormit, potrivit www.animalutul.ro. Pentru decorarea custii este recomandat sa folosim lemn de brad si lemn de salcam.
In camera unde se afla pentru a se simti comfortabil trebuie sa mentinem o temperatura intre 18 — 25°C. Nu suporta caldura excesiva dar nici frigul, potrivit www.animalplanet.com. Hrana trebuie achizitionata doar din locuri sigure si sa fie speciala pentru chinchille. Mancarea pentru iepuri, desi arata exact ca si cea pentru chinchille, nu este indicata pentru acestea. Este important ca fanul uscat sa nu aiba praf, lucerna le place insa mai mult si este si mult mai sanatoasa. Faptul ca mananca sau nu zarzavaturi, depinde de la un exemplar la altul. Le plac morcovii, strugurii, pepenii si cu foarte mare atentie le putem oferi iarba, salata verde, varza sau alte verdeturi. De 3-4 ori pe saptamana apa trebuie schimbata. Asemenea colegelor lor rozatoare si chinchillele rod totul, carti, tapet sau cabluri electrice. De aceea trebuie atent supravegheate cand sunt lasate sa circule prin casa. Fata de celelalte rozatoare, Chinchilla nu are un miros propriu si „toaleta” trebuie schimbata o data pe saptamana. Pentru probleme de sanatate trebuie consultat un medic veterinar. Chinchilla traieste in medie 10-15 ani, dar exista exceptii cand ajunge si la 20 de ani. Datorita longevitatii, chinchilele sunt sugerate in special persoanelor care vor sa aiba un animal de companie o perioada mai indelungata.
Adauga un comentariu