Social

VREMEA. PLOI TORENŢIALE în Romania. COD ROŞU de inundaţii în Mehedinţi. UPDATE

Publicat: 04 mai 2014

Dimineaţa zilei de duminică a adus ploi torenţiale peste România. Judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş Severin sunt sub cod portocaliu de averse şi vijelii, în timp ce pentru alte 19 meteorologii au emis o atenţionare de cod galben, valabilă până luni dimineaţa. Primul afectat de inundaţii a fost judeţul Mehedinţi. Acolo apa a ajuns în 60 de gospodării, în timp ce traficul feroviar şi rutier sunt restricţionate. După avertizările meteorologice şi hidrologice, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat o videoconferinţă cu prefecţii UPDATE 12:40 Ploile din ultimele ore au produs inundaţii şi în localitatea doljeană Cleanov, unde 35 de gospodării sunt afectate de apele revărsate ale râului Desnăţui, iar autorităţile spun că sunt în alertă pentru situaţia în care se va impune evacuarea persoanelor

UPDATE 12:25 Directoarea Institutului Naţional de Hidrologie, Daniela Rădulescu, spune că vor fi depăşite cotele de pericol pe Motru, însă nu cu mult. Va exista un cod galben, dacă nu chiar roşu de inundaţii, pe râul Argeş, o nouă avertizare hidrologică urmând să fie emisă în jurul orei 15:00.

UPDATE 12:16 Directorul ANM Ion Sandu a avertizat, în timpul videoconferinţei cu prefecţii, că deşi judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş Severin au ieşit de sub codul portocaliu de ploi torenţiale, intrând sub cel galben, pericolul nu a trecut. „În aceste judeţe, dar şi în judeţele Vâlcea, Aegeş, Dâmboviţa şi Prahova, va continua să polouî, chiar dacă intensitatea precipitaţiilor va scădea. Este o zonă în care s-a acumulat atâta apă, încât trebuie să fim atenţi la alunecările de teren”, a spus Ion Sandu. Potrivit directorului ANM, 90% dintre judeţele afectate de ploi vor ieşi de sub cod galbem până luni dimineaţa. În Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, ploile vor continua să cadă până luni seară. „Vom avea vreo trei-patru zile de pauză, apoi vor începe iar ploile”, a adăugat el pentru gandul.info.

UPDATE 12:10  Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut prefecţilor să închidă drumurile acolo unde este nevoie, chiar dacă acest lucru va îngreuna circulaţia pe drumurile în care turiştii se întorc acasă din vacanţa de 1 mai.

UPDATE 12:08 Secretarul de stat Raed Arafat a spus că şapte turişti rămaşi izolaţi în Munţii Făgăraş din cauza inundaţiilor au fost preluaţi de salvamontişti şi sunt la această oră în siguranţă.

UPDATE 12:05 Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a început videoconferinţa cu prefecţii, cărora le-a cerut să evalueze situaţia din teren şi să ţină în permanenţă legătura cu primarii. „Oamenii sunt sau nu sunt informaţi, vă rog să ţineţi legătura cu primarii şi să-i informaţi”. Totodată, el le-a cerut prefecţilor să asigure produsele de primă necesitate pentru cei care sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor. 600 de angajaţi ai MAI sunt în prezent în teren, 11.000 de persoane fiind pregătite să intervină în caz de nevoie.

UPDATE 11:05 Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare, valabilă de dumină, ora 11, până luni, ora 9:00. În această perioadă, va ploua în toate regiunile, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp în vestul şi nordul Olteniei, nordul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, Banat, precum şi în cea mai mare parte a zonei de munte. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină. Judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş Severin ies de sub cod portocaliu şi intră sub cod galben.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii pe râul Motru, în judeţul Mehedinţi, unde duminică, între orele 11.00 şi 18.00, se pot produce creşteri de debite şi niveluri care ar putea să ducă la depăşirea cotelor de pericol. Potrivit avertizării emise sâmbătă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, până luni, la ora 14.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior se pot produce creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Din cauza riscului de inundaţii, a fost emisă avertizare cod portocaliu, care a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 23.00, pe versanţi, torenţi, pâraie şi pe râuri mici din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

60 de gospodării inundate în judeţul Mehedinţi

Judeţul Mehedinţi a fost de altfel afectat deja de inundaţii, după ploile de duminică dimineaţa. Aici, peste 60 de gospodării au fost inundate, iar circulaţia rutieră a fost restrictionaţă pe DN 67. Totoadată a fost afectat traficul feroviar între Drobeta Turnu Severin şi Strehaia. Conform autorităţilor locale, cea mai gravă situaţie în judeţul Mehedinţi este în localitatea Gvardeniţa, unde râul Desnăţui a ieşit din matcă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi a inundat 50 de gospodării.La faţa locului, pompierii au intervenit cu motopompe.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că în judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Gorj va ploua torenţial şi se vor cumula cantităţi de apă de peste 50 – 60 de litri pe metru pătrat.

Judeţele Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Alba şi, parţial, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Braşov şi Vrancea – sunt, de sâmbătă, ora 22.00, până luni, la ora 09.00, sub avertizare cod galben.loading...

Adauga un comentariu