International

Vulcanul Etna ar putea erupe în orice moment. Autoritățile supraveghează totul – LIVE VIDEO

Publicat: 14 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vulcanul Etna ar putea erupe în orice moment. Autoritățile supraveghează totul - LIVE VIDEO
Vulcanul Etna ar putea erupe în orice moment

Vulcanul Etna din Italia poate erupe în orice moment. Autoritățile italiene au precizat că vulcanul prezintă o activitate intensă în ultimele 24 de ore.

Vulcanul Etna ar putea erupe în orice moment

O creștere notabilă a activității vulcanului Etna poate fi vizibilă, potrivit imaginilor transmise LIVE. Conform site-ului italian de știri rainews.it, există emisii de cenușă și lavă în zona de sud-est a craterului vulcanului Etna.

„Pluma întunecată” generată, susține Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie – Observatorul Etna (Ingv-Oe), este „dispersată de vânt și există o ușoară cădere de cenușă”.

Din punct de vedere seismic, amplitudinea tremorului prezintă variații în intervalul valorilor medii. Activitatea eruptivă nu afectează în prezent operațiunile aeroportului internațional din Catania.

Alertă în Italia! Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească

O porțiune dintr-un gheţar aflat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Joi, 6 august 2020, autoritățile locale au decis evacuarea a mai multor zeci de rezidenţi şi turişti din zonă, potrivit AFP.

Ordonanță emisă de autorități! Un volum de gheaţă estimat la nu mai puțin de 500.000 de metri cubi este pe punctul de a se desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe teritoriul comunei Courmayeur, potrivit ordonanţei emisă de municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.

Circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc la Val Ferret, a fost sistată, conform autorităților.

Oamenii legii au ordonat evacuarea a circa 30 de case aflate în centrul ”zonei roşii” situate în partea inferioară a Val Ferret, în care se află aproape 70 de persoane (15 rezidenţi şi peste 50 de turişti).

Operaţiunile de evacuare şi de securizare au început din această dimineaţă, 6 august 2020, de forţele de ordine şi de protecţia civilă, autorităţile locale fiind îngrijorate de temperaturile ridicate din următoarele trei zile în această perioadă de intensă căldură estivală.

250.000 de metri cubi au fost pe punctul de a se prăbuși în anul 2019

În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi.

Autorităţile italiene au restricţionat accesul pe două drumuri şi au evacuat mai multe cabane din împrejurimi, după ce experţii au avertizat că o bucată din gheţarul Planpincieux, de pe Mont Blanc, se poate desprinde în orice moment, potrivit BBC.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă se puteau desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, au declarat oficialii italieni în septembrie 2019.

Primarul comunei Courmayeur, Stefano Miserocchi, a semnat la acel moment un ordin privind închiderea drumurilor de pe Val Ferret, după ce experţii au avertizat că o porţiune din gheţar s-a dislocat, deplasându-se cu o viteză de 50-60 de centimetri pe zi. Cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate ca măsură de precauţie.

Încălzirea globală generează schimbări ale peisajului montan

Primarul comunei Courmayeur a ținut să precizeze faptul că încălzirea globală generează schimbări ale peisajului montan.

„Aceste fenomene ne arată din nou că muntele este extrem de vulnerabil şi că trece printr-o perioadă de schimbări majore, cauzate de factori climatici”, a declarat Miserocchi pentru presă italiană.

Experţii din regiunea Valle d’Aosta şi cei de la Fondazione Montagna Sicura (Fundaţia Munte Sigur) au susţinut că este imposibil de prezis exact momentul când se va desprinde blocul de gheaţă.

Masivul Mont Blanc are nu mai puțin de 11 vârfuri cu o înălţime de peste 4.000 de metri în Franţa şi în Italia, atrăgând sute de mii de turişti anual.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Protejarea Naturii (The Internaţional Union for Conservation of Nature) aproximativ jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără gheţari până în anul 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la actuală rată extrem de îngrijorătoare.

Adauga un comentariu