National

Wall Street Journal face portretul „celui mai tanar premier roman”

Publicat: 14 mai 2012
1
Cotidianul american Wall Street Journal a dedicat un articol premierului Victor Ponta, in care se descriu atat masurile luate de noul Executiv imediat dupa instalare, cat si provocarea in fata careia se afla „cel mai tanar prim-ministru al tarii de pana acum”, scrie rtv.net.
„In timp ce criza datoriilor din Europa provoaca haos politic pe Continent, liderii cauta sa traseze un curs care sa potoleasca furia populara si sa stimuleze economiile. (…) In Romania, aceasta sarcina a revenit domnului Victor Ponta, cel mai tanar prim-ministru al tarii de pana acum, care a declarat ca modelul sau politic este Tony Blair, fostul premier britanic care a revigorat stanga politica din Marea Britanie in anii ’90”, se arata in articolul semnat de jurnalistul Gordon Fairclough.
Articolul din Wall Street Journal subliniaza ca libertatea de miscare a noului Guvern este limitata de diversele acorduri internationale.
„Spatiul de manevra al domnului Ponta este constrans de norme ale Uniunii Europene, de acordul cu FMI si de pietele nervoase, care au impins moneda din Romania, leul, catre valori scazute record in raport cu euro la sfarsitul lunii aprilie”, se mai arata in articol.
Dupa ce face o scurta trecere in revista a politicilor de austeritate aplicate de Romania in anii anteriori, jurnalistul aminteste primele masuri ale Guvernului Ponta.
„Saptamana trecuta, Victor Ponta si-a asigurat acordul UE si FMI pentru a readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor. (…) In plus fata de ajustarea salariilor, Romania trebuie sa returneze, de asemenea, contributiile de sanatate retinute de catre guvernul anterior de la plata de pensii, o procedura pe care Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat-o ilegala”, scrie Wall Street Journal.
Spre final, jurnalistul subliniaza ca „pentru moment, domnul Ponta trebuie sa guverneze in mare parte cu un buget mostenit de la predecesorii sai, dar daca va ramane la putere in urma viitoarelor alegeri, acesta a declarat ca va urmari schimbari mai ample care vizeaza stimularea cresterii economice”.
Adauga un comentariu