Stiri

WiGig Alliance a fuzionat cu Wi-Fi Alliance, retelele wireless cu viteze de 7Gbps vor aparea in 2014

Publicat: 07 mart. 2013

Wi-Fi Alliance, asociatia care se ocupa de promovarea, dezvoltarea si certificarea echipamentelor si standardelor Wi-Fi, a anuntat fuzionarea eforturilor de dezvoltare a viitoarelor retele de mare viteza in banda de 60 GHz de a caror dezvoltare s-a ocupat pana acum Wireless Gigabit Alliance si incorporarea acestui standard in setul de specificatii Wi-Fi.

WiGig, sau 802.11ad conform nomenclatorului IEEE, a fost anuntat inca din 2009 dar, in ciuda eforturilor celor 40 de membri ai asociatiei Wireless Gigabit Alliance, acesta nu a fost inca implementat in cadrul nici unui produs comercial. Functionand in banda de 60 GHz, WiGig este destinat transferului de date cu viteze mari pe distante scurte, cum ar fi de pilda streamingul video.

Spre deosebire de tehnologiile precum WiDi, WHDI sau Wireless HD, care ofera deja acest lucru, WiGig este insa o solutie cu un spectru mult mai larg, aceasta putand fi folosita si pentru sustinerea unor retele wireless de date sau pentru conectarea directa a unor periferice precum scannere, imprimante, tastaturi sau mousi, deoarece protocoalele de nivel inferior permit detectarea acestora ca si cum ar fi conectate direct la un bus PCI Express.

WiGig promite viteze de pana la 7 Gbps deoarece foloseste spectrul radio de 60 GHz, care ofera canale mai largi si nu este supus interferentelor cu care se lupta actualele standarde de 2,4 si 5 GHz. Spre deosebire de acestea insa, banda de 60 GHz este improprie utilizarii in resedinte deoarece absorbtia si reflexia undelor face ca semnalul sa fie blocat chiar si de un perete subtire. Atunci cand echipamentele WiGig vor fi utilizate insa intr-un spatiu fara bariere, acesta va oferi viteze net superioare standardului actual 802.11n si vor atinge vitezele maxime promise si de proaspatul 802.11ac, insa fara a necesita pretentioasele arhitecturi 8×8 cerute de acesta din urma pentru atingerea unor viteze similare.

Incorporand WiGig in cadrul setului de specificatii Wi-Fi, Wi-Fi Alliance afirma ca va oferi o interoperabilitate mai buna cu actualele retele 802.11n si 802.11ac, care functioneaza in benzile de 2,4 si 5 GHz, si va permite concentrarea eforturilor ambelor asociatii asupra unui unic standard universal acceptat. Primele implementari comerciale WiGig vor incepe sa fie disponibile incepand cu 2014, pana in 2016 estimandu-se vanzarea anuala de produse care vor suportat atat WI-Fi si WiGig urmand sa ajunga la 1,8 miliarde.loading...

Adauga un comentariu