Magazin

Wikileaks: Trimiterea lui Adrian Nastase in judecata, discutata la Cotroceni

Publicat: 28 mart. 2011
1
Intr-un document clasificat legat de coruptia din Romania si reformele din justitie se face referire la dosarul lui Adrian Nastase. Contactele ambasadei americane aveau pareri împartite legate de problematica criminalitatii. Se arata ca oficialii americani au discutat recent cu trei parlamentari, doi de la PNL si unul de la PSD cu functii în Senat si Camera Deputatilor în cadrul Comisiei de Aparare si Afaceri Interne. Teodor Melescanu si George Scutaru au dat vina pe bugetul mic pe 2009. Georgian Pop de la PSD a admis ca recesiunea economica poate duce la cresterea criminalitatii, scrie jurnalul.ro. Oficialii americani au observat luptele interne dintre procurorul general, Laura Kovesi, si seful DNA, Daniel Morar. Kovesi l-a criticat pe Morar pentru productivitatea mica a luptei anticoruptie. Vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a stat de vorba cu consilierul politic, spunându-i ca procurorul general este invidios pe ascensiunea crescânda a sefului DNA ca luptator anticoruptie. Daniel Morar si seful ANI, Alexandru Macovei, le-au declarat fiecare în parte oficialilor ambasadei ca nu pot comunica cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. La fel si Kovesi, careia îi era frica sa nu fie schimbata din functie. Morar a spus ca Predoiu în primul lui mandat nu a calcat în sediul DNA. Când a fost întrebat de Predoiu, seful ANI a râs si i-a spus consilierului politic ca s-au întâlnit o data pe strada.
Pe 17 februarie, Traian Basescu a întrunit de urgenta un „summit pe justitie” la Palatul Cotroceni. La întâlnire au fost prezenti: ministrul Justitiei, Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu. 
In raportul ambasadei se arata ca oficialii ambasadei s-au întâlnit separat cu Buda, Licu si Macovei, care au confirmat ca întâlnirea de la Cotroceni a fost mai mult o actiune în forta ca sa demonstreze UE ca se face reforma în justitie. Licu a descris diplomatic sesiunea de la Cotroceni ca „prieteneasca”. Macovei a spus însa ca dezbaterea a fost aprinsa, fiind evidente tensiunile dintre Basescu si Geoana. Unul dintre exemple a fost atunci când Geoana si alti pesedisti s-au plâns de faptul ca dosarul Nastase a fost motivat politic. Basescu s-a rastit imediat: „Nu ma faceti sa dau drumul la dosare. Fiecare dintre plângerile împotriva lui Nastase sunt din partidul vostru, nu de la mine”. În ciuda dezbaterilor aprinse, participantii la întâlnirea de la Cotroceni au fost de acord cu doua chestiuni: adoptarea cât mai rapida a noilor coduri si acordul de a trimite dosarul Nastase în judecata. În 4 martie, Parlamentul a permis începerea urmaririi penale împotriva lui Nastase. 
Unul dintre fondatorii SoJust care a lucrat în echipa fostului ministru Monica Macovei i-a spus consilierului politic ca SIPA, fostul serviciu intern al Ministerului Justitiei, a avut în minister rostul de a urmari viata privata a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si chiar a cetatenilor simpli. Cristi Danilet, cofondatorul SoJust, a spus ca a vazut dosarele care contin detalii legate de viata sexuala a judecatorilor si procurorilor, chiar si rapoarte medicale ale judecatoarelor care au facut avort. A fost, considera Danilet, ca o întoarcere în timp pe vremea lui Ceausescu, facând referire la faptul ca cineva îi poate santaja pe judecatori în ceea ce priveste reforma în justitie. Danilet a precizat ca dosarele SIPA dinainte de 2001 au fost distruse, dar Ministerul Justitiei înca mai are datele dintre 2001 si 2005 aflate în doua camere mici accesibile ministrului Justitiei. Vicepresedintele CSM a declarat ca revitalizarea SIPA a fost o idee proasta, iar seful ANI a informat ca problema SIPA a fost atinsa si în întâlnirea de la Cotroceni, unde Geoana i-a cerut lui Predoiu sa explice logica reînfiintarii acestui serviciu, dar Basescu a intervenit, spunând ca aceasta problema nu era o chestiune a agendei întâlnirii, iar Geoana a dat înapoi. Analiza ambasadei americane arata ca reformatorii sistemului judiciar pur si simplu nu colaboreaza între ei.
Adauga un comentariu