Stiri

WikiLeaks va actiona in judecata The Guardian dupa ce identitatea surselor a fost dezvaluita accidental

Publicat: 02 sept. 2011
Site-ul wikiLeaks actioneaza in judecata The Guardian cu privire la acuzatiile potrivit carora ziarul ar fi publicat o parola a fisierelor care au condus la dezvaluirea identitatii surselor principale.

The Guardian a avut o relatie de parteneriat cu WikiLeaks, publicand anul trecut o serie de telegrame diplomatice americane, insa 251.000 de astfel de documente sunt acum disponibile online dupa o gafa de securitate.

Potrivit ziarului german Der Spiegel, greseala s-a petrecut dupa ce ex-locotenentul lui Julian Assange, Daniel Domscheit-Berg a returnat fisiere criptate continand documentele sensibile.

Parola pentru fisierele criptate, publicata

WikiLeaks sustine, insa, ca The Guardian este responsabil pentru dezvaluirea identitatii surselor dupa ce parola pentru fisierele criptate a fost publicata, la inceputul acestui an, in cartea sa WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy.

„Un jurnalist Guardian a dezvaluit din neglijenta parola de decriptare WikiLeaks pentru sute de mii de documente diplomatice americane nepublicate”, a afirmat site-ul intr-o postare blog.

WikiLeaks a initiat procedura pre-contencioasa impotriva Guardian si a unei persoane din Germania, care a distribuit parolele Guardian pentru castigul personal, a adaugat site-ul.

„Divulgarea de catre Guardian constituie o violare a acordului de confidentialitate incheiat intre WikiLeaks si Alan Rusbridger, redactor-sef al Guardian, semnat in 30 iulie 2010”.

Informatie „lipsita de sens” pentru cititori

Guardian neaga acuzatiile, declarand ca „este un nonsens a sugera ca securitatea WikiLeaks a fost compromisa in vreun fel de cartea publicata de Guardian.

„Cartea noastra despre WikiLeaks a fost publicata in luna februarie a anului trecut. Aceasta continea o parola, insa niciun fel de detalii cu privire la locatia fisierelor. Ni s-a spus ca aceasta este o parola temporara, care va expira si va fi stearsa intr-o chestiune de ore.

A fost o informatie lipsita de sens pentru oricine, cu exceptia persoanei (persoanelor) care a creat baza de date.

„Nu a fost exprimata aceasta ingrijorare in momentul publicarii cartii, iar daca cineva de la WikiLeaks ar fi considerat ca aceasta ar compromite securitatea, ar fi avut sapte luni la dispozitie pentru a sterge fisierele. Nu au procedat in acest fel, asa ca, in mod clar, problema nu a fost cauzata de cartea Guardian”.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit