Scriitori

William Shakespeare: ” Nestatornicie, numele tau e femeie.”

Publicat: 23 mart. 2014
3
William Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon. La varsta de 18 ani, el s-a casatorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, si gemenii Hamnet si Judith. Intre anii 1585 si 1592, el a inceput ocariera de succes in Londra ca actor, scriitor si proprietarul unei parti a unei companii de jocuri numita “Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain’s Men), mai tarziu stiuta ca “Oamenii Regelui” (King’s Men). Se pare ca el s-a retras la Stratford in jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai tarziu. Cateva recorduri ale vietii private ale lui Shakespeare au supravietuit, si au existat speculatii considerabile despre aspecte ca fizicul sau, sexualitatea si credintele religioase, paternitatea operei sale dramatice si nu numai.

Vezi si 101 Lucruri inedite despre Shakespeare

Shakespeare a scris majoritatea lucrarilor sale cunoscute intre 1589 si 1613. Piesele lui de inceput au fost in special comedii si sau drame istorice, genuri pe care el le-a ridicat la punctul de maxim de rafinament si arta pana la sfarsitul secolului al XVI-lea. 
Dupa aceea, inainte de aproximativ 1608, el a scris in special tragedii, incluzand aici Hamlet, Regele Lear si Macbeth, considerate unele dintre cele mai stralucite lucrari in limba engleza. In ultima parte a vietii, el a scris comedii tragice, de asemenea stiute ca aventuri romantice si a colaborat cu alti dramaturgi.

Vezi si Avea Shakespeare un amant?

Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate chiar in timpul vietii sale, insa in editii de diverse calitati si precizii. In 1623, doi dintre colegii sai de teatru au publicat The First Folio, o editie adunata din lucrarile sale dramatice care le include pe toate, in afara de doua din piesele de teatru care doar acum sunt recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare.

Shakespeare a fost un poet si dramaturg respectat la vremea lui, dar reputatia lui nu a crescut la inaltimile sale actuale inainte de secolul al XIX-lea. Ideile romantice, in particular, intampina genialitatea lui Shakespeare, iar victorienii s-au inchinat lui Shakespeare cu o stima pe care George Bernard Shaw a numit-o „idolatrizarea lui Shakespeare” . In secolul XX, munca lui a fost in repetate randuri recunoscuta si redescoperita de noile abordari ale artei spectacolului de teatru. Piesele lui de teatru raman cat se poate de populare astazi si sunt permanent studiate, jucate si reinterpretate in diverse contexte culturale si politice in intreaga lume.
Adauga un comentariu