Arte vizuale

Wilson Bentley, unul dintre primii fotografi ai fulgilor de zapada

Publicat: 15 ian. 2015
3

Wilson Bentley s-a nascut in februarie 1865. A fost interesat de cristalele de zapada inca din adolescenta petrecuta la ferma familiei. El a incercat sa deseneze ceea ce vedea printr-un vechi microscop primit de la mama sa la varsta de cincisprezece ani. Fulgii erau prea complecsi pentru a fi imortalizati inainte de a se topi, astfel ca el a atasat un microscop unui banc optic si, dupa multe experimente, a fotografiat primul fulg de zapada la 15 ianuarie 1885.

El avea sa realizeze peste 5.000 de fotografii de cristale pe parcursul intregii vieti. Fiecare cristal a fost capturat pe o tabla neagra si transferat rapid pe o lamela de microscop. Chiar si la temperaturi sub zero grade, fulgii de zapada sublimeaza.

Bentley descria fulgii de zapada intr-o maniera poetica drept „mici minuni de frumusete”, iar cristalele drept „flori de gheata”. Cu toate aceasta, Bentley avea o atitudine foarte obiectiva fata de munca sa, ca si fotograful german Karl Blossfeldt (1865–1932) care fotografia seminte si frunze.

Vezi si Anii de glorie ai lui Jean Auguste Dominique Ingres

Munca lui Bentley a atras atentie in ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Harvard Mineralogical Museum a achizitionat cateva dintre micrografiile sale. In colaborare cu George Henry Perkins, profesor de istorie naturala la Universitatea Vermont, Bentley a publicat un articol in care a sustinut ca oricare doi fulgi de zapada sunt diferiti. Aceasta idee a captivat imaginatia publicului si el a mai publicat alte articole in alte reviste, cum ar fi National Geographic, Nature, Popular Science si Scientific American. Fotografiile sale au fost cerute de institutii academice din toata lumea.

Vezi si Povestea lui Costica Acsinte, fotograful ale carui poze din 1900 sunt readuse la viata

In 1931, Bentley a colaborat cu William J. Humphreys de la U.S. Weather Bureau, publicand Snow Crystals, o monografie ilustrata cu 2.500 de fotografii. Printre alte publicatii ale sale se numara articolul despre „zapada” din Encyclopædia Britannica, editia a 14-a.

Bentley a fotografiat toate formele de gheata si formatiuni naturale de apa, printre care norii si ceata. A fost primul american care a inregistrat dimensiunile picaturilor de ploaie si a fost unul dintre primii fizicieni ce au studiat norii.

A murit de pneumonie la ferma sa in ziua de 23 decembrie 1931. Wilson A. Bentley a fost cinstit prin botezarea unui centru stiintific cu numele sau la Johnson State College din Johnson, Vermont.

Kenneth G. Libbrecht noteaza ca tehnicile utilizate de Bentley pentru a fotografia fulgii de zapada sunt in esenta aceleasi si astazi si, desi calitatea fotografiilor reflecta limitarile tehnice ale echipamentului epocii, „el le facea atat de bine incat aproape nimeni nu s-a mai obosit sa incerce sa fotografieze fulgi de zapada timp de aproape 100 de ani”. Cea mai mare colectie de fotografii de Bentley o are Jericho Historical Society din orasul sau natal, Jericho, Vermont.

Bentley si-a donat colectia de fotomicrografii de cristale de zapada pe placi de sticla Muzeului de Stiinte din Buffalo. O parte din aceasta colectie a fost digitalizata.
Adauga un comentariu