Secretele istoriei

Wyatt Earp, unul dintre cei mai cunoscuti pistolari din Vestul salbatic

Publicat: 13 ian. 2015

Earp, Wyatt Berry Stap (19 mar. 1848 – 13 ian. 1929) a fost un celebru om al Vestului si justitiar itinerant. Wyatt Earp s-a nascut la Monmouth, in statul Illinois, fiind al treilea dintre cei cinci baieti ai fermierului Nicholas Earp.

Familia Earp, parintii si cei patru frati ai lui Wyatt – James C. (1841 – 1926), Virgil W. (1843-1905), Morgan (1851 – 1882) si Warren B. (1855 – 1900) – a migrat spre sfarsitul razboiului civil in California, stabilindu-se in 1864 la San Bernardino. Dupa numai patru ani ei s-au intors in Illinois, pe care ulterior l-au parasit din nou pentru a se stabili in orasul Lamar din sud-vestul statului Missouri. La 1870, Wyatt s-a casatorit si a intrat in politia locala, dar la scurta vreme, moartea sotiei sale rapusa de febra tifoida, l-a determinat sa-si paraseasca viata de om asezat incepand o hoinareala de vagabond fara capatai prin asezarile Teritoriului Indian. Arestat si inchis pentru furtul unui cal a reusit sa evadeze inainte de a fi judecat, pierzandu-si urma printre vanatorii de bizoni din preriile Kansasului. In 1875 a revenit la meseria de politist ca ajutor de serif la Wichita, intr-o vreme in care fratele sau ocupa aici un post de barman, intr-un saloon.

Vezi si “Marele jaf al trenului”, primul film de cinema bazat pe o poveste adevarata

A fost insa destituit in cursul anului urmator, dupa o incaierare cu unul dintre rivalii politici ai superiorului sau. Stabilit tot ca politist la Dodge City si-a parasit postul pentru o scurta aventura la zacamintele aurifere din Muntii Black Hills din Dakota. S-a intors in comitatul Ford in 1878 si a acceptat din nou postul de ajutor de serif in Dodge, intr-o perioada in care si alti pistolari celebri ai Vestului – William B. Masterson, Ben Thompson, Luke Short si John Henry Holliday – se aflau aici. A ramas in functia de om al legii pana in 1879, pasiunea pentru jocul de carti, dobandita in timpul escapadei sale in Dakota legandu-l intr-o stransa prietenie de nu mai putin faimosul Doc Holliday.

Vezi si Soapy Smith, un escroc temut din istorie

Ulterior a devenit insotitor inarmat al diligentelor firmei Wells, Fargo & Company, iar in 1880, la sugestia fratilor sai s-a stabilit, impreuna cu acestia, in proaspat intemeiatul oras minier Tombstone din Arizona, devenind co-proprietar al barului Oriental Saloon. Totodata a acceptat functia de ajutor de serif in invecinatul comitat Pima, in vreme ce fratele sau Virgil era angajat al politiei din Tombstone. James Earp era proprietar al unui saloon din orasul minier, iar Morgan Earp lucra pentru Wells, Fargo & Company. Vechii prieteni ai clanului Earp, “Doc” Holliday, “Bat” Masterson si Luke Short au aparut in aceeasi perioada la Tombstone, atrasi de mirajul zacamintelor de argint.

Vezi si Sunt vanatorii de recompense niste personaje fictive?

Prietenia clanului Earp cu factiunea politica republicana a orasului si pozitia de oameni ai legii a membrilor sai au incordat relatiile cu grupul democrat reprezentat de vechii crescatori de vite ai tinutului, respectiv clanurile Clanton, McLaury si altii, antrenati in afaceri profitabile, dar ilegale, cu vite, obisnuite de altfel in acea vreme in tinuturile salbatice de la frontiera. O serie de evenimente marunte, la care a contribuit si rivalitatea in dragoste pentru o actrita de cabaret, Josephine, curtata deopotriva de Wyatt Earp si de seriful John Behan, prieten si sustinator al clanului Clanton au dus la o incordare constanta a relatiilor intre cele doua factiuni, situatia stand sa explodeze in ziua de 26 octombrie 1881. La data respectiva membrii ai clanurilor Clanton si McLaury, formata din Ike si Bill Clanton, Tom si Frank McLaury si Bill Clayborne au intrat in oras incalcand interdictia de a purta arme pe strazile acestuia si amenintandu-i cu moartea pe fratii Earp. Apeland la obligatia sa de politist, Virgil Earp s-a indreptat spre adapostul de cai O. K. Corral unde agresorii se aflau, in incercarea de a-i dezarma pe scandalagii, fiind secundat in aceasta tentativa de Morgan si Wyatt Earp, insotiti de Doc Holliday. Cineva din factiunea rivala a deschis insa focul inainte ca actiunea sa fie dusa la bun sfarsit, iar in schimbul de focuri ce a urmat, fratii McLaury si Bill Clanton au fost ucisi.

Controverse privind aceasta lupta nu au intarziat sa apara, locuitorii orasului impartindu-se in functie de simpatiile politice intre aparatori ai clanului Earp si sustinatori ai clanului Clanton. In ciuda rafuielii de la O. K. Corral situatia a ramas tensionata, clanul Clanton fiind sustinut de crescatori de vite si cowboys din tinut. Intr-o noapte din decembrie 1881 Virgil Earp, impuscat pe la spate in timpul unui rond pe strazile din Tombstone si ranit la un brat, a ramas infirm pe viata, iar in martie 1882 Morgan Earp a fost asasinat fara ca agresorii sa fi fost prinsi vreodata.

La capatul acestor intamplari membrii clanului Earp au parasit Tombstone si deplasandu-se spre cea mai apropiata statie de cale ferata, situata la nord de oras, si-au incarcat avutul in tren pentru a se indrepta spre California. Doar Wyatt Earp, care intre timp obtinuse functia de Deputy U. S. Marshal in politia Teritoriului Arizona s-a intors la Tombstone, dupa ce in gara Southern Pacific lichidase o echipa de cowboys trimisi sa-i asasineze. Impreuna cu Warren Earp, Doc Holliday si alti prieteni el a organizat o potera si a inceput o sangeroasa campanie impotriva factiunii rivale, lasand inca trei victime in randurile acesteia dupa care, suspectat de crima, a parasit Arizona.

Ulterior s-a casatorit cu Josephine, continuandu-si viata de om al Vestului itinerant, stabilindu-se temporar in Colorado, iar apoi ca proprietar de saloon la San Diego in California. In timpul goanei dupa aur pe paraul Klondike in Alaska, ca proprietar al localului Dexter Bar din Nome a fost ranit de un pistolar in timp ce intentiona sa rezolve verbal un diferend. S-a stabilit ulterior la Tonopah in Nevada tot ca proprietar de saloon in timpul boom-ului minier din acest loc, iar spre sfarsitul vietii s-a retras la Los Angeles.loading...

Adauga un comentariu