Diverse

Xenoestrogenii va perturba echilibrul hormonal. Ce puteti face pentru a-i evita

Publicat: 06 iun. 2019
25

Ati auzit probabil de estrogeni, acei hormoni pe care organismul uman ii produce in mod natural, care exista atat in corpul femeilor, cat si al barbatilor – sigur, intr-o cantitate mai mare la femei. Spre deosebire de extrogenul natural, xenoestrogenii sunt substante produse industrial, cu o structura chimica asemenatoare estrogenului natural. Aceste substante mimeaza actiunea estrogenului natural si influenteaza activitatea endocrinelor. De aceea au fost numiti "distruptori ai sistemului endocrin". Avand structura asemenatoare estrogenului natural, aceste substante se leaga de receptorii specifici de pe membranele celulare, generand un raspuns mai mare din partea organismului sau blocand actiunea receptorilor. In timp va supraincarcati organismul de estrogen, iar efectele asupra sanatatii dvs pot fi catastrofale.

In ultimii 20-30 de ani, a existat o crestere uriasa a numarului de xenoestrogeni de mediu care intra in sistemul alimentar. Astazi ii gasim in aproape orice: plastic (in special cele in care transportam/pastram alimentele si apa- inclusiv cele de polistiren), alimente (din sol, apa sau pur si simplu din procesele de productie a alimentelor, zootehnie, agricultura: pesticide), haine, parfumuri, produse cosmetice, organisme modificate genetic. Xenoestrogenii sunt stocati in special in stratul de grasime, iar unii sunt practic indestructibili. Odata  intrati in organism sunt foarte greu de eliminat. Iata ce puteti face pentru a minimiza contactul cu ei:

1. Hrana procesata. Metodele utilizate pentru alimentele procesate gasite in majoritatea supermarketurilor pot lasa produse secundare nocive, cum ar fi xenoestrogenii. Acest grup include carnea si orice fructe si legume neecologice. Evitati orice carne de pui, curcan sau alte tipuri de carne care nu sunt etichetate ca "fara hormoni". Consumul de alimente prelucrate cu substante chimice nocive, pesticide sau hormoni adaugati poate intrerupe echilibrul hormonal natural si poate conduce la scaderea nivelului de progesteron din organism. 2. Aditivii alimentari. Luati separat, dar mai ales combinati in diferitele alimente, efectele lor hormonale sunt aproape necunoscute. Unul dintre acestia, E320 (butilhidroxianisolul sau BHA – folosit pentru conservarea substantelor grase), are actiune estrogena deja demonstrata si creste riscul de a dezvolta cancer la san si ovarian. Gasim acest xenoestrogen in unele tipuri de unt, in preparate din carne, in piureurile instant, in grisine etc.

3. Containere de plastic. Ganditi-va la cantitatea de plastic cu care intrati in contact zilnic. Probabil ca beti din sticle de plastic si puneti alimentele in recipiente de plastic pentru a le incalzi in cuptorul cu microunde. Orice expunere la caldura poate cauza ca substantele chimice din aceste recipiente sa se scurga in produsele alimentare sau in bauturi. Acesta este motivul pentru care cea mai mare sursa de expunere xenoestrogen pentru majoritatea oamenilor este plasticul.PET-urile – contin o substanta chimica numita bisfenol A sau prescurtat BPA, care este un estrogen foarte puternic. Aceasta substanta, intre altele, efemineaza puternic barbatii, creste riscul de malformatii la nastere, declanseaza pubertatea precoce, obezitatea, anumite forme de cancer. BPA actioneaza precum estrogenul, blocand secretia hormonului sexual masculin, inclusiv a testosteronului. Un studiu facut in 2009, pe 218 lucratori care intrau frecvent in contact cu aceasta substanta, a aratat ca acestia au o cantitate de sperma de patru ori mai redusa, o rata de supravietuire a spermatozoizilor de trei ori mai mica si o calitate a spermei de doua ori mai scazuta fata de muncitorii care nu aveau in corp aceasta substanta.

4. Laptele si ouale produse industrial. In august 2010, la mai multe fetite din China, hranite cu acelasi fel de lapte, s-a constatat ca acestora li s-au dezvoltat sanii. Ancheta care s-a pornit dupa a aratat ca nivelul de prolactina si de estradiol, hormoni care determina, intre altele, aparitia caracterelor secundare feminine, era in sangele copiilor respectivi mai mare decat la o femeie adulta. Explicatia: vacile fermei de tip industrial care producea laptele cu care au fost hranite respectivele fetite au fost dopate cu cantitati uriase de hormoni, pentru a le stimula lactatia. De asemenea, este binecunoscut faptul ca un "mic" supliment de estradiol (cea mai importanta forma de estrogen din regnul animal) pus in hrana pasarilor creste productia de oua cu aproximativ 30%.

5.  Detergenti. Multi dintre detergenti, dar si alte solutii pe care le folosim in spalarea si ingrjirea tesaturilor – cum ar fi balsamurile pentru rufe, au efecte hormonale feminizante. De vina sunt ftalatii, dar si alti xenoestrogeni sintetici, inca prea putin studiati. 6. Folositi ambalaje de sticla, inox, lemn si hartie. Mai ales pentru lichide, sticla este de baza, deoarece este practic neutra ca efecte asupra sanatatii si nu reactioneaza in nici un fel cu lichidele pe care le contine, fie ele acide, alcaline, alcoolice etc.

Adauga un comentariu