Stiri

Xiaomi pierde teren in competitia cu Huawei, iar aceasta este o veste buna pentru Google

Publicat: 14 feb. 2016

Pana acum doi ani, producatorul chinez de smartphone-uri Xiaomi parea de neoprit.

Compania ofera smartphone-uri cu design reusit si caracteristici tehnice foarte bune la un pret accesibil. Succesul Xiaomi ameninta pozitia Google pe piata sistemelor de operare mobile. Asta deoarece compania chineza foloseste o versiune de Android non-Google, dezvoltata de Android Open Source Project (AOSP). Producatorii de dispozitive mobile care utilizeaza aceasta platforma nu trebuie sa respecte aproape nicio regula. O pot modifica oricat de mult doresc si nu sunt obligati sa preinstaleze servicii Google precum Search, Maps, YouTube sau Play. Acestea pot fi adaugate ulterior, dar nu ocupa un element central in sistemul de operare. Alte exemple de companii cunoscute care folosesc Android AOSP sunt: Amazon, pe smartphone-ul Fire Phone, sau Meizu.

In schimb, producatori consacrati de smartphone-uri, precum Samsung, Sony sau HTC, folosesc Android-ul dezvoltat de Google. Aceste companii respecta conditiile impuse de Open Handset Alliance (OHA), organizatie fondata la initiativa companiei americane. Producatorii care utilizeaza acest tip de Android trebuie sa preinstaleze pe terminale servicii Google si sa reduca numarul de modificari pe care le fac sistemului de operare.

In 2014, Xiaomi a livrat cu 226% mai multe smartphone-uri comparativ cu 2013, ajungand la 61,1 milioane de unitati. Anul trecut, insa, lucrurile nu au mai stat la fel de bine pentru companie, iar cresterea a incetinit, pe masura ce tot mai multi utilizatori din China au ales sa cumpere dispozitive high-end de la marci concurente. Desi anuntase ca si-a impus sa livreze 80-100 milioane de smartphone-uri in 2015, Xiaomi a ratat tinta, livrand doar putin peste 70 milioane de unitati. Din fericire pentru Google, un alt producator chinez, care foloseste Android OHA, a avut un an de exceptie. Este vorba de Huawei, care a inregistrat o crestere de 44% a livrarilor de telefoane inteligente in 2015, la peste 108 milioane de unitati, in ciuda faptului ca piata globala de smartphone-uri a incetinit. Huawei este primul producator chinez de telefoane inteligente care a reusit sa livreze mai mult de 100 milioane de unitati intr-un an.

In China si India, doua din cele mai importante piete pentru smartphone-uri, sunt zeci de companii care folosesc Android AOSP si nu Android OHA. In India, de exemplu, liderul pietei de smartphone-uri este marca Micromax, care nu foloseste Android OHA. Iar aceasta companie nu vinde doar in India, ci si in alte regiuni din estul Asiei. Astfel, ponderea ASOSP creste rapid intr-o regiune in care vanzarile de smartphone-uri au „explodat” in ultima vreme.

Android AOSP este instalat in general pe smartphone-urile ieftine. Multi ar putea spune ca Google nu pierde bani, deoarece utilizatorii acestora nu fac achizitii consistente prin intermediul dispozitivelor mobile. Problema este, insa, ca scade cota de piata a Google pe anumite servicii, precum Google Search, pe masura ce noi utilizatori ajung pe internet si nu intra in contact cu produsele oferite de companie. Un raport recent al Cisco arata ca pana in 2020 numarul oamenilor care vor detine un telefon mobil va fi mai mare decat al celor cu acces la electricitate sau apa curenta.

Succesul Huawei ajuta Google in razboiul cu versiunile de Android AOSP, insa acest lucru nu este suficient. De aceea, Google a lansat in septembrie 2014 Android One, o versiune de Android pentru dispozitive cu preturi mai mici de 100 de dolari. Ati ghicit, aceasta versiune include si serviciile Google.

Gigantul sustine ca este mai avantajos pentru producatorii de smartphone-uri sa foloseasca Android One, deoarece experienta oferita utilizatorilor este imbunatatita: acestia primesc actualizari software mai des, beneficiaza de o interfata curata si mai putine aplicatii preinstalate.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit