International

YouTube, folosit de spionii rusilor pentru a transmite informatii

Publicat: 30 ian. 2013
1

La Stuttgart a inceput procesul cuplului Heidrun si Andreas Anschlag,  acuzati de spionaj in favoarea Rusiei. Perechea cu o infatisare comuna, de varsta medie, bine situata din punct de vedere material, traia aparent linistita intr-o mica localitate langa Marburg si nimeni nu si-ar fi imaginat ca acesti oameni pasnici se afla in centrul celui mai mare scandal de spionaj de dupa razboiul rece.

Despre cazul lor au fost informati atat cancelarul Angela Merkel, cat si presedintele Vladmiri Putin si chiar s-a vorbit despre eventualitatea unui schimb de spioni, dar pana la urma s-a renuntat la acest demers.

Potrivit actului de acuzare, timp de 23 de ani cei doi au reusit sa trimita la Moscova mii de pagini de documente secrete printre care multe referitoare la Uniunea Europeana, NATO si ONU, relatiile dintre tarile occidentale, est-europene si asiatice, inclusiv, scria cotidianul „Oberhessische Presse”, documente secrete despre strategia militara a NATO din Libia, Kosovo, Georgia si Afganistan.

Anual, serviciile secrete ruse le dadeau 100.000 de euro si din acesti bani a fost platit principalul lor furnizor de date, un cetatean olandez care lucra la Ministerul de Externe din Haga.

Se pare ca acesta era un impatimit al jocurilor de noroc si datorita acestei slabiciuni s-a reusit atragerea lui in activitatea de spionaj. Intre 2008-2011, olandezul ar fi incasat peste 72.000 de euro. El dadea lunar informatii agentilor rusi.

„VACA DIN ALPI”

O parte dintre documente erau transmise prin satelit dar altele prin comentarii la filmulete YouTube unde Heidrun Anschlag era inregistrata sub pseudonimul „Alpinkuhn1” (vaca din Alpi 1) . Unele mesaje erau ascunse in comentariile unor videoclipuri cu fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo, iar raspunsurile codate, venite de la FSB erau semnate Cristianofootballer.

Dar se trimiteau mesaje si prin SMS-uri si in containere ascunse in diferite locuri din Vestfalia de nord-Renania. Cei doi au fost prinsi tocmai cand isi pregateau fuga deoarece au fost atentionati de Moscova. La capturarea lor au contribuit  si informatii furnizate de americani si de catre o tara est-europeana.

Adauga un comentariu