Culinar

Zacusca de fasole boabe: Rețeta unui gust delicios pentru iernile friguroase

Publicat: 13 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zacusca de fasole boabe Rețeta unui gust delicios pentru iernile friguroase
Pentru zacusca de fasole boabe, așa cum știa să o facă bunica, aveți nevoie de 500 g fasole boabe uscată

Toamna este perioada în care toate gospodinele pregătesc zacusca, dulceața, compotul și tocana pentru perioada rece. Din această lungă serie de preparate, orice gospodină trebuie să încerce măcar o dată rețeta senzațională de zacuscă de fasoale boabe, așa cum doar bunica știa să o facă.

Zacusca de fasole boabe nu cere cunoștințe aprofundate într-ale bucătăriei. Iar dacă ai făcut măcar o dată până acum zacuscă cu vinete și ardei, nu are cum să nu-ți iasă extraordinar această rețetă căreia bunicii îi ieșea spectaculoasă de fiecare de dată.

Bine de știut pentru această rețetă este că fasolea boabe trebuie pusă la înmuiat în apă rece cel putin 12 ore. Pe urmă se fierbe și i se schimbă apa de 3 ori. Astfel, din jumătate de kilogram de fasole uscată se obține 1 kg de fasole boabe fiartă.

borcane cu zacuscă de fasole

Zacusca de fasole boabe: Ingrediente simple pentru un gust fabulos

Pentru zacusca de fasole boabe, așa cum știa să o facă bunica, aveți nevoie de 500 g fasole boabe uscată, 3 kg ardei capia sau gogosari cântăriți cruzi, cu cotoare, 1 kg ceapă, 1 kg de morcovi, 400 ml ulei, 1,5 l bulion de roșii, sare, piper și foi de dafin.

Așa cum spuneam, bunica obișnuia să înmoaie fasolea boabe cu o seară înainte. Pe urmă o fierbea în 2 ape și pe urmă o punea la scurs.

Ardeii bunica îi cocea pe discuri de metal așezate pe flacăra aragazului. Dipă ce îi lăsa într-o oală acoperită, nu înainte de a pune sare mare din belșug, îi curăța de cotoare și de semințe, după care îi tăia fâșii.

castron cu zacusca de fasole

Separat, curăța ceapa și morcovii. Ceapa o toca prin mașina de carne, iar morcovii îi dădea prin răzătoarea mare.

Multă lume obișnuieșlte să zdrobească fasolea, însă bunica prefera să lase boabele întregi pentru a se simți mai bine gustul atunci când mănânci zacusca.

Ceapa o călea împreună cu morcovul și punea puțină sre pentru a se înmuia ceapa. Când ceapa devenea sticloasă dădea tigaia la o parte de pe foc pentru a n urisca să o ardă. Pe rumă, adăuga ardeii copți, cu tot cu sucul lăsat de ei, și fierbea conținutul. Când începea să colocteasăc, bunica turna bulionul de roșii, având grijă să pună foile de dafin și boabele de piper.

După aproximativ 20 de minute de lăsat la fiert, bunica adăuga în compoziție fasolea boabe fiartă. Mai lăsă încă 20 de minute, având grijă să amestece constant.

borcane cu zacuscă de fasole

Cum se depozitează zacusca de fasole boabe

Când considera că zacusca este gata, bunica dădea oala deoparte. Zacusca de fasole boabe încă  fierbinte bunica o turna în borcanele sterilizate anterior în cuptor.

Pentru umplerea borcanelor, bunica folsoea o lingură de supă. Buncia avea grijă să țină borcanele pe o tavă metalică deoarece aceasta prelua din excesul de căldură degajat de zacusca fierbinte.

După ce închidea borcanele cu capace cu filet, le supra-steriliza la bain Marie. După ce borcanele se răceau complet, bunica le eticheta și pe punea cu grijă în cămară pentru iarnă.

Dacă va place zacusca, nu aveți cum să nu încercați zacusca de fasole sau zacusca de vinete. Toate sunt delicioase și preparate dupa rețete vechi de-ale bunicii și explicate pas cu pas.

borcan cu zacuscă de fasole

Adauga un comentariu