Culinar

Zacuscă de legume: Rețetă ca la bunica, fără coacere

Publicat: 24 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zacuscă de legume Rețetă ca la bunica fără coacere
Zacusca poate fi facuta si fara sa coci legumele

Zacusca este unul dintre preparatele pe care bunica le făcea în fiecare an și îi ieșeau excepțional. Zacusca de legume este foarte gustoasă, iar bunica obișnuia să o facă fără coacere, ceea o făcea și foarte gustoasă.

Marele secret al bunicii era acela că pentru această rețetă folosea doar legume din propria grădină.

Această rețetă de zacuscă poate fi făcută de orice gospodină în propria bucătărie, mai ales că dacă locuiți la bloc ar fi un chin să coaceți legumele. În plus, această zacuscă nu produce arsuri stomacale.

borcane cu zacusca de legume

Zacuscă de legume: Ingredientele unei rețete ce nu presupune coacere

Pentru rețeta de zacuscă de legume fără coacere, bunica folosea 4 kilograme de gogoșari sau ardei roșii, 4 kilograme de roșii, 4 kilograme de vinete, 2 kilograme de ceapă, 1,5 litri ulei, 100 ml de oțet, sare după gust, piper negru, foi de dafin și 6 linguri de zahăr.

Pentru această zacuscă de legume fără coacere, bunica folosea un tuci cu două linguri de lemn. Având în vedere că legumele nu se coc, acestea trebuie foarte bine mărunțite.

Mai întâi, bunica spăla zarzavaturile și curăța doar vinetele, după care le toca mărunt.

Prima dată, bunica spăla roșiile, le tăia în bucățele și le punea pe urmă în tuci. Și ceapa o tăia mărunt, dar nu la fel de mărunt ca roșiile. Pe urmă, punea tuciul la foc. Când roșiile începeau să fiarbă, adăuga ceapa și un pic de sare, amesteca bine și lăsa să fiarbă împreună timp de 30 de minute.

felie de paine cu zacusca de legume pe o farfurie

Pietre de rău pe fundul tuciului

Un alt secret al bunicii era acela că pe fundul tuciului punea trei pietre de râu, pe care în prealabil le spăla foarte bine. Aceste pietre aveau rolul să împiedice amestecul să se lipească de fundul tuciului.

Pe urmă curăța vinetele, după care le toca și mai adăuga puțină sare. După 30 de minute de când roșiile și ceapa au fost puse la fiert, adăuga și vinetele în tuci, amesteca foarte bine și punea tuciul înapoi la fiert pentru încă 30 de minute.

Pe urmă, bunica spăla ardeii roșii sau gogoșarii și îi toca mărunt, mai adăuga puțină sare și îi punea în tuci, la fiert, dar nu înainte să treacă cele 30 de minute de când au fost adăugate vinetele.

borcane cu zacusca de legume

După ce se amestecau bine, lăsa amestecul pe foc pentru încă 30 de minute. După cele 30 de minute, bunica adăuga uleiul. Mai întâi, punea un litru și dacă era nevoie mai punea în funcție de modul în care se incorpora în amestecul de legume. Pe urmă, punea tuciul pe foc și mai lăsa la fiert pentru încă 30 de minute.

Separat, bunica punea într-un vas 100 ml de oțet și 6 linguri de zahăr, care se topeau în oțet amestecându-se bine. După ce amestecul de zarzavaturi împreună cu uleiul au fiert timp de 30 de minute, adăuga amestecul de oțet cu zahăr, piper negru, încă un praf de sare și aproximativ 10 foi de dafin. Amesteca bine și punea din nou la foc aproximativ 45 de minute.

Dacă îți place această rețetă, trebuie să încerci și zacuscă de vinete ca în Moldova, zacuscă de bureți opintici, ca la bunica, zacusca de hribi, zacusca de vinete ca la bunica și zacusca de pește, după rețeta bunicii.

felie de paine cu zacusca de legume

Adauga un comentariu