News Flash:

Zacusca si gogosarii la otet ii vor lasa pe ieseni fara bani

22 Septembrie 2001
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
•In jur de 300.000 de lei il costa pe un iesean pregatirea unei cantitati modeste de zacusca si de gogosari in otet

Pregatirile pentru anotimpul friguros ii vor pune in mare dificultate pe cei mai multi dintre ieseni. Zacusca, gogosarii in otet si zarzavatul pentru iarna vor scoate sume importante din buzunarele celor care vor dori totusi sa aiba in camara astfel de produse. Preturile care se practica acum in pietele iesene la vinete, gogosari, ciuperci precum si alte legume de acest tip fac ca traditionala zacusca sa devina din "mancarea saracului" una de lux. Daca inainte de 1989, majoritatea iesenilor isi pregateau diverse sortimente de conserve pentru iarna, acum aceasta actiune da emotii unui numar impresionant de persoane. Motivul nu il constituie dificultatea realizarii acestor produse ci mai curand costul unei astfel de operatiuni. Astfel, pentru a obtine cinci kilograme de zacusca sunt necesare cinci kilograme de gogosari, cinci kilograme de vinete, doua kilograme de morcov, o jumatate de kilogram de ceapa si 750 de mililitri de ulei. Un kilogram de gogosari poate fi achizitionat din pietele iesene cu sume cuprinse intre 10.000 de lei si 13.000 de lei, iar vinetele se vand cu sume care variaza intre 10.000 de lei si 15.000 de lei. In ceea ce priveste morcovul, pretul acestuia este ceva mai scazut, putand ajunge la cel mult 7.000 de lei. Litrul de ulei se vinde cu 26.000-28.000 de lei. Tinand cont de aceste preturi ar rezulta, in urma unui calcul nu foarte complicat, ca pentru a obtine cinci kilograme de zacusca un iesean trebuie sa scoata din buzunar aproape 170.000 de lei. Insa, iesenii care mai doresc ca pe langa zacusca sa aiba in camara si cateva borcane cu gogosari in otet vor fi nevoiti sa mai puna la bataie cel putin 100.000 de lei pentru a-si satisface aceasta dorinta. Prin urmare, o pregatire minima pentru anotimpul friguros, in concordanta cu puterea de cumparare actuala, costa un iesean in jur de 300.000 de lei. Acest fapt determina suficiente persoane sa renunte la pregatirea conservelor pentru iarna si sa se gandeasca la diverse alimente mai ieftine cu care le-ar putea inlocui in timpul iernii. "Sunt sigura ca in acest an nu voi putea sa fac zacusca si nici alte conserve pentru iarna. Daca voi putea sa pun cateva borcane cu zarzavat, voi fi fericita deoarece la preturile actuale trebuie sa te multumesti cu putin. Salariile sunt extrem de mici, iar cererile care vin din partea copiilor in aceasta perioada din an ne fac sa ne luam gandul de la conservele pentru iarna", a declarat Elena Vieru, o persoana care in acest an nu va mai simti fumul vinetelor si al gogosarilor copti, nu din comoditate ci din imposibilitatea de a le procura.
Cornelia LAZARESCU
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3114 (s) | 24 queries | Mysql time :0.071219 (s)

loading...