Magazin

Zaharul, cel mai periculos drog din lume. Vezi cine spune asta

Publicat: 18 sept. 2013
1
Seful serviciilor de sanatate publica din Amsterdam, Paul Van der Velpen, s-a pronuntat pentru o reglementare stricta a zaharului. Acesta considera ca zaharul este un drog, la fel ca alcoolul si tutunul. Mai mult, acesta precizeaza ca zaharul este de fapt cel mai periculos din toate timpurile. Paul Van der Velpen a adaugat ca utilizarea zaharului trebuie descurajata, iar consumatorii avertizati asupra pericolelor la care se expun.
„Poate parea o exagerare, dar zaharul este cel mai periculos drog actual si poate fi procurat cu usurinta de oriunde”, a spus seful serviciilor de sanatate publica din Amsterdam. Responsabilul olandez a evocat studii care afirma ca zaharul, spre deosebire de grasimi sau alte alimente, perturba apetitul si creeaza o dorinta necontrolabila de a continua consumul, efect folosit, acuza el, de industria alimentara pentru a creste cererea.
„Zaharul da peste cap mecanismul apetitului. Cei care consuma zahar vor tot mai mult, chiar daca nu le mai este foame. Dati-i cuiva oua si se va opri din mancat. Dati-i fursecuri si va manca intr-una, chiar daca il doare stomacul. Zaharul este de fapt o forma de dependenta. A renunta la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunta la fumat. De aceea dietele nu functioneaza decat temporar. Mai potrivita este terapia pentru adictie”, a explicat Van der Velpen.
Acesta considera ca ar trebui impuse taxe pe zahar si stabilite limite legale privind cantitatea de zahar care poate fi adaugata in alimentele procesate. Mai mult, ambalajele dulciurilor si al bauturilor indulcite ar trebui sa contina avertismente similare celor de pe cutiile de tigari, in sensul ca „zaharul creeaza dependenta si este nociv pentru sanatate”, potrivit jurnalul.ro.Adauga un comentariu