National

Zambet de Campioana. Intotdeauna printre primele

Publicat: 21 nov. 2018
1

Intre doua campionate si pregatita oricand pentru un nou antrenament de inot, ne-am intalnit cu Ayanna Freciu. Desi locuieste in Corbeanca, vine aproape in fiecare zi la Clubul Renovatio, la Complexul Olimpic Sydney 2000”, din Izvorani.

Proaspat vicecampioana nationala la Bacau, la doar 10 ani, Ayanna este nu doar o campioana, ci o pasionata de inot, asa cum ne-a descris-o chiar antrenoarea ei, Yvonne Stoltz. Aceasta ii este si prietena si sustinatoare si mentor.

Mereu printre primele

”Intotdeauna, la campionatele municipale, Ayanna este pe podium. Pe zona Bucuresti si imprejurimi, este intotdeauna printre primele. La nivel national, concurenta este acerba, sunt 150 de fete la categoria ei de varsta, dar invariabil, ea iese printre primele”, ne-a povestit Yvonne Stoltz, antrenoarea Ayannei Freciu. In spatele performantelor, este talent, dar mult mai multa munca. Ayanna are forta, este supla, are toate calitatile necesare sa faca inalta performanta, dar munceste inzecit. Este un exemplu de sportiv, nu lipseste, este mereu atenta. Invata foarte bine, are rezultate remarcabile la invatatura, fiind eleva in clasa a patra, iar de doua ori pe saptamana studiaza limba engleza. Inainte de a ne intalni pentru interviu, abia devenise vicecampioana nationala la biatlon, la Cupa ”Andrei Nicolescu”, un concurs foarte serios unde au participat 450 de concurenti. Ayanna s-a calificat la toate cele patru probe la care a luat startul si a inotat in finalele respective. La interviu, Ayanna avea emotii pentru ca se pregatea sa plece la Campionatul de Poliatlon de la Bacau, din perioada 16 – 18 noiembrie, un loc care o leaga de o amintire foarte placuta: acolo a castigat prima sa medalie. Intre timp, a mai venit cu o medalie si de la acest campionat, la proba 4 x 50 metri inot mixt feminin, categoria 10-11 ani. La doar 10 ani, detine aproape 200 de medalii castigate la concursuri nationale si internationale. Este campioana nationala cu stafeta de 4×50 metri mixt, vicecampioana nationala 4×50 m liber, castigatoare a cupei Camelia Potec pentru cel mai tehnic inotator, campioana internationala la multiple procedee la Dortmund 2018, Eger (Ungaria  – decembrie 20 17), Novi Sad (Serbia, Evropa Cup 2017).

”Eu cred ca pot castiga pentru ca eu cred ca pot sa ma inving”

”Pentru mine inotul inseamna ceva minunat. E un lucru extraordinar atunci cand inot si imi doresc sa ajung la Olimpiada. Vreau sa ajung campioana olimpica. De trei ani si jumatate fac inot de performanta.  La inceput imi era frica de apa. De aceea m-am si dus la inot. Dar mi-am dat seama ca nu am un motiv intemeiat pentru a-mi fi frica de apa. Si asa am inceput sa fac performanta. In timpul saptamanii, ma culc la 9.30, ma trezesc la 6.20 – 6.30. Dimineata merg la scoala, apoi marti si joi am engleza, iar in rest merg la antrenament”, ne-a spus micuta campioana, dar cu entuziasm si energia copilului care face lucrurile cu placere, nu pentru ca asa ii cer parintii. Ea ne-a marturisit ca are si un motto:  ”Eu cred ca pot castiga pentru ca eu cred ca pot sa ma inving”, ne-a dezvaluit Ayanna deviza ei, fara a uita sa ii multumeasca dragei sale antrenoare. Greu de inteles de unde atata forta intr-o copila care, pe langa performantele sale, ascunde si o mare tristete. Mama ei a parasit-o de curand, rapusa de o boala nemiloasa. Dar, Ayanna reuseste sa isi pastreze permanent un zambet de campioana.

Tenace, serioasa si talentata

Yvonne Stoltz este antrenoarea de inot, care lucreaza cu Ayanna la clubul Renovatio, de cand micuta avea aproximativ 7 ani, ceea ce inseamna patru ani competitionali. ”Am facut cu ea primii pasi in performanta si o insotesc la toate competitiile. Este un copil foarte ambitios, este o fetita tenace, serioasa si talentata. Ayanna face performanta de nivelul varstei ei si este pe drumul catre marea performanta. Face parte dintre cei mai buni  inotatori de varsta ei. Merge la campionate  municipale, regionale, se  califica intotdeauna pentru campionatele nationale la care obtine rezultate foarte bune. Se califica intotdeauna la competitiile regionale printre primele. La campionatul national este campioana nationala cu stafeta si la 4×50 m liber si la 4×50 m mixt. Obtine peformante intotdeauna printre primele, la campionatele nationale. Chiar daca nu sunt neaparat primele 3 locuri, la campionatele nationale pentru copii, la probele individuale, se ia in calcul prima treime ca fiind copii foarte buni la inot, copii cu talent si copii de perspectiva pentru performanta”, ne-a explicat antrenoarea. Ayanna este intotdeauna printre primele. De aceea face parte si din stafeta respectiva, unde intra patru dintre cele mai bune sportive din tot clubul. La campionatele internationale este intodeauna pe podium, avand performante foarte bune pentru varsta ei.

Ce inseamna performanta?

Ayanna inoata sase zile pe saptamana, cate doua ore pe zi si face de doua-trei ori pe saptamana, cate 20 de minute pregatire fizica. ”Sunt destul de multe sacrificii. In primul rand, nu poate lipsi de la antrenamente. Sunt zile in care colegii ei de clasa merg in excursie, la teatru sau alte evenimente, iar Ayanna nu merge. Nu merge la petreceri cu copii decat daca sunt dupa orele de antrenament sau in weekend, dar inoata si sambata dimineata. Trebuie sa aiba o viata foarte ordonata”, ne-a spus antrenoarea. Dar este evident, asa cum ne-a descris si Yvonne Stoltz, ca Ayanna este genul de copil caruia nu trebuie sa ii spui de doua ori acelasi lucru. ”Ia tot ceea ce face in serios si face cu placere si devotament. Sper si imi doresc sa ajunga cat mai sus si sa isi atinga toate telurile. Se vede ca Ayanna are niste scopuri, nu inoata pur si simplu pentru ca o trimite cineva la inot”, a mai evidentiat antrenoarea. Ayanna activeaza si este legitimata la Clubul Renovatio, club afiliat la Federatia Romana de Natatie. Copila participa in mod oficial la competitii, organizate de Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern. Pe langa stilul de viata destul de spartan, performanta inseamna si foarte multa implicare din partea familiei. Financiar este o mare provocare sa fii parinte de campioana. Sunt costuri cu bazinul, antrenamente, deplasari, echipamente, alimentatia trebuie sa fie din cea mai buna, vitaminizare si hidratare. Sunt necesare atat costume competitie, cat si de antrenament. Ca sa nu mai vorbim de timpul care niciodata nu ne ajunge. Dar, cu toate acestea, tatal Ayannei reuseste sa se imparta intre indatoririle zilnice,  sa fie si mama si tata pentru micuta sa, dar si pentru Matei, fratele mai mic, un alt mic mare campion, de data aceasta la hochei.

Adauga un comentariu