Mozaic muzical

Zavaidoc, REGELE muzicii lautaresti romanesti – VIDEO

Publicat: 13 ian. 2015
3

Povestea lui Zavaidoc este una despre greutati, curaj, dar si succes!

La o varsta foarte frageda ramane si fara mama, si fara tata si ia viata in frau, impreuna cu fratele si cu sora sa, luand drumul Capitalei.

Infiinteaza taraful Fratii Zavaidoc si se bucura de o oarecare notorietate prin carciumele Capitalei. Vasile canta la vioara, Marin la chitara, Zoe la acordeon.

Totul pana cand pe cerul acesteia apar avioanele nemtesti de razboi…

Desi nu avea o statura impunatoare, Zavaidoc se inroleaza in armata, impresionat de faptul ca o mare parte a populatiei din Capitala a abandonat tot ceea ce avea si a fugit in alte regiuni din tara, unde spera sa gaseasca liniste. Foarte putini stiu ca s-a aflat, in 1919, alaturi de trupele romane care au ocupat Budapesta, potrivit observator.tv.

Dupa terminarea razboiului, Bucurestiul s-a repopulat, oamenii s-au aratat dornici sa uite si sa isi refaca vietile, iar in procesul de reinnoire a fortelor nu puteau lipsi, evident, lautarii… asa ca succesul lui Zavaidoc si-a reluat amploarea cu un entuziasm si mai mare.

Caracterul sau nu se asorta decat unui singur stil de muzica si de viata – acela de lautar, cu tot ce insemna asta: nopti nedormite cu cantari prin carciumi si bani castigati foarte usor, dar cheltuiti si mai repede.

Vezi si Gestul necugetat facut de Maria Cantacuzino, din dragoste pentru George Enescu

Succesul lui Zavaidoc se transforma intr-o cariera uimitoare, talentul sau rasfrangandu-se in zeci de discuri, cautate cu frenezie de catre oamenii din intreaga tara

Prin 1925-1926 a semnat primul contract (Casa de discuri Columbia), scotand apoi disc dupa disc, in jur de 30 (la ”His Master’s Voice”, Odeon, Cristal s.a.), cuprinzand slagare precum: ”De cand m-a aflat multimea”, ”Dragostea e ca o raie”, ”Foaie verde spic de grau”, ”Marie si Marioara”, ”Pe deal, pe la Cornatel” sau vestitul ”Cantec al lui Zavaidoc”, care i-au adus castiguri de milioane de lei.

Vezi si Povestea rapsodului iesean Barbu Lautaru – VIDEO

Localul ”Ciresica” de langa Cismigiu, in care petrecea boema Bucurestilor, ajunsese sa fie cunoscut, pentru calatorii cu tramvaiul, ca statia Zavaidoc!

Devine, asadar, nu doar celebru, ci si foarte bogat, la vremea respectiva, undeva in 1930, fiind posesorul unei averi de milioane de lei. Se declanseaza apoi o adevarata lupta intre localurile bucurestene, fiecare platind un pret cat mai mare, doar ca sa-l aiba invitat pe celebrul Zavaidoc.

Cristian Vasile, dusmanul de moarte?!

Totusi, nu era singurul cantaret celebru din Capitala acelor timpuri; o mare concurenta ii facea Cristian Vasile, cel care a cantat cu o maiestrie unica celebra melodie Zaraza. De la aceasta melodie s-a creat un razboi intre Zavaidoc si Cristian Vasile, razboi care a dus la distrugerea acestuia din urma. Nu exista insa date exacte care sa confirme faptul ca Zavaidoc ar fi implicat in vreun fel la eliminarea lui Cristian Vasile, asa cum nu se stie inca cu certitudine daca celebra Zaraza a existat cu adevarat.

Vezi si Zaraza, legenda iubirii decapitate

Trecut de 40 de ani, Zavaidoc renunta la statutul de celibatar vanat cu frenezie de catre femei si se casatoreste cu o femeie mult mai tanara decat el, patroana unui atelier de croitorie.

S-a casatorit la 43 de ani, cu o femeie mai tanara cu 15 ani decat el, Constanta. La 9 noiembrie 1940, sotia sa ii aduce pe lume primul copil, o fetita, botezata tot Constanta. La 26 ianuarie 1942, la Pitesti, i se naste baiatul, botezat chiar… Zavaidoc.

Succesul il aduce in prag de divort!

Zavaidoc devine o adevarata obsesie pentru foarte multe femei. Unele il urmaresc pas cu pas, isi imagineaza ca au o relatie cu Zavaidoc si toate acestea se reflecta in probleme in interiorul familiei sale. In aceste conditii, casnicia lui Zavaidoc nu rezista decat cinci ani, timp in care se nasc trei copii.

Linistea tarii este insa din nou spulberata…

In 1943, plutonierul in rezerva Zavaidoc primeste ordin de concentrare la o unitate din Targoviste, apoi pleaca la Tighina, unde canta pentru armata romana. Militarii au facut un slagar din cantecul sau ”Soldatelul lui taticu”.

Se spune ca insusi maresalul Ion Antonescu a ordonat ca Zavaidoc sa fie luat pe sus din plina strada si adus la el, pentru a canta, iar aici, pe langa celebrele sale melodii, facand haz de necaz, Zavaidoc canta” As muri, dar nu acum”.

Declinul unui titan…

Bombardamentele din 1944 il prind pe Zavaidoc la Bucuresti. Casa lautarului din apropierea Garii de Nord este daramata, iar sora sa Zoe moare in bombardament, lasand cinci copii in urma. Indurerat, Zavaidoc se refugiaza la Caracal, noaptea cantand, ziua stand prin adaposturi.

Ziua de 23 august 1944 il gaseste ca solist la restaurantul Viscol din Visoi, Campulung-Muscel. De la Campulung ajunge la Turnu Magurele, unde, la 26 noiembrie, i se naste al treilea copil, Niculina.

Chinul sau ia sfarsit pe 13 ianuarie 1945

Este inmormantat la Manastirea Cernica… si toata aceasta existenta zbuciumata trece in sertarul cu amintiri. A ramas totusi povestea banilor, a fericirii si succesului dobandit atat de brusc si sters la fel de repede, al unei vieti traite cu stilul lautaresc in sange…

Adauga un comentariu