Carte

Zece capitole excluse din Noul Testament

Publicat: 21 oct. 2013
3
Unele capitole nu au fost incluse din motive evidente, altele nu au avut succesul scontat, iar altele nu au fost incluse doar pentru ca au fost descoperite mult mai tarziu, scrie listverse.com.
10. Apocalipsa lui Petru. Unul dintre cele mai populare capitole ale Bibliei in perioada primilor crestini era cel cunoscut si sub denumirea de „Apocalipsa lui Petru”. Acest capitol a fost scris ca o conversatie intre Isus si apostolii lui. Cuprinde, in mare, descrierea tuturor lucrurilor oribile ce se petrec in Iad si toate lucrurile grozave ce se petrec in Rai.
9. Epistola lui Barnaba
Acest capitol a fost scris intre anii 70 si 130 dupa Iisus. Se spune ca i-ar fi atribuita lui Barnaba, insotitorul lui Paul, dar exista posibilitatea sa fie vorba si despre un alt Barnaba. Aceasta epistola are un rol important in dezbaterea relatiei dintre Crestinism si Iudaism. Epistola respinge o mare parte din invatamintele Iudaismului si o mare parte dintre ceremoniile religioase ale Iudaismului.
8. Infancy Gospel of James
Stim ca cele patru evanghelii (dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan) au fost enuntate inaintea celorlalte 23 de capitole ce alcatuiesc Noul Testament. Totusi, asta nu a insemnat ca apoi au aparut si alte numeroase evanghelii. Una dintre ele, poate cea mai celebra, este cea dupa James. Aceasta evoca tineretea Fecioarei Maria, nasterea lui Iisus, dar si primii ani din viata acestuia.
7. Pastorul lui Hermas
Acesta este un capitol alegoric, scris in mare masura la persoana intai singular si care evoca viziunile lui Hermas, un fost sclav. Cuprinde, de asemenea, 12 amendamente si 10 parabole, majoritatea vizand Etica Crestinismului si importanta de a fi supus.
6. 1 Clement
Este una dintre cele doua scrisori atribuite lui Papa Clement de la Roma. Se spune ca este un text nepretuit si unul dintre cele mai timpurii capitole care nu au fost incluse in Noul Testament, fiind emis in anul 95 dupa Iisus.
5. Evanghelia dupa Toma
Unul dintre cele mai faimoase capitole neincluse in Noul Testament este Evanghelia dupa Toma. Acesta nu a fost transmis dintr-o generatie in alta ci descoperit in 1945. Evanghelia dupa Toma este interesanta ca nu pastreaza aceeasi formula din cele patru Evanghelii traditionale. Spre deosebire de acestea, Evanghelia dupa Toma nu vorbeste despre moartea si Invierea lui Iisus ci, mai degraba, despre invatamintele lasate de acesta.
4. The Didache
Didactul este, in mare masura, un set de pasi pe care orice crestin ar trebui sa-i urmeze. Cuprinde trei sectiuni: I. Li se recomanda discipolilor sa urmeze poruncile lui Dumnezeu, II. Li se recomanda sa nu se abata de la lucrurile sacre, III. Vorbeste despre o structura clara a bisericii.
3. Epistola pierduta spre Corinteni
Se spune ca una dintre epistolele trimise de Paul catre Corinteni s-ar fi pierdut pe vecie, cu exceptia unui fragment de vreo doua randuri din care se poate afla ca Paul le recomanda acestora sa nu se mai asocieze cu oameni cu un comportament sexual imoral.
2. A treia scrisoare catre Corinteni
Aceasta scrisoare a supravietuit si, initial, chiar a fost inclusa intr-o lista cu documente sacre dar, pana la urma, s-a stabilit ca nu ar fi fost scrisa de Paul insusi. Se spune ca aceasta scrisoare ar contine numai diferite corecturi facute la textele din primele doua scrisori.
1. Q
Despre acest capitol nici nu se stie daca exista in realitate, ci doar ipotetic. Despre acest document s-a vorbit, pentru prima data, in 1900, cand mai multi studenti ar fi descoperit ca intre Evangheliile lui Matei, Marcu si Luca ar fi existat element comune, adunate in acest capitol Q. Evanghelia dupa Marc are la fel de multe lucruri in comun cu celelalte doua Evanghelii, dar Evangheliile dupa Matei si Luca au si informatii separate. Exista elemente care apare in cate doua Evanghelii, elemente care apar chiar si in toate trei Evangheliile, dar elemente separate, de aceea este foarte greu de precizat care Evanghelie a fost prima data scrisa. Capitolul ipotetic Q provoaca si astazi dezbateri incinse, existand chiar studenti care si-au creat o adevarata pasiune din 
Adauga un comentariu