Eveniment-Social

Zece cismele noi vor fi montate in municipiul Iasi! Iata unde le veti gasi

Publicat: 27 oct. 2015
1

@ Iesenii s-au plans o vara intreaga de faptul ca nu au de unde sa bea un strop de apa rece @ Desi pe tot parcursul sezonului cald nu a fost gasita o solutie, oficialii de la Palatul Roznovanu, impreuna cu asociatia „Apa fara plastic”, au decis sa rezolve situatia @ Iata locatiile unde vor fi amplasate mult asteptatele cismele cu apa potabila

O vara intreaga iesenii s-au plans de lipsa lor. Caldura insuportabila i-a facut pe cetatenii Iasului sa dispere dupa un lucru atat de banal si totusi atat de necesar unui oras ce se vrea a fi Capitala Europeana a Culturii. Culmea e ca, desi pe tot parcursul verii au lipsit cu desavarsire, acum, in prag de iarna, municipalitatea a hotarat sa suplimenteze numarul acestora. Cismelele cu apa potabila dupa care iesenii au tanjit pe tot parcursul sezonului cald urmeaza a fi, in sfarsit, instalate.

Pentru a descuraja consumul de apa îmbuteliata în PET-uri, echipa proiectului „Apa fara plastic” a achizitionat 10 cismele stradale noi noute, ce vor fi instalate în diferite zone ale Iasului, in colaborare cu societatea subordonata Consiliului Judetean, ApaVital, precum si cu Primaria municipiului Iasi. „Cismelele vor fi conectate la reteaua publica de distribuire a apei, acolo unde instalatia permite, si vor fi distribuite în fata cinematografului Victoria, în fata Teatrului National, pe trotuarul din fata Universitatii, în Parcul Copou, pe esplanada Oancea, in cartierul Tatarasi, în Parcul Minerva din cartierul Alexandru cel Bun, în statia de autobuz de la Liceul de Chimie, mai exact, pe Bulevardul Socola, în spatele chioscului de ziare din cartierul Podu Ros, precum si la Rondul Tg. Cucu, în statia de autobuz de la Manastirea Golia”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Iasi.

Municipalitatea ieseana spera ca odata cu instalarea acestor cismele sa mai estompeze din nervii cetatenilor care s-au topit sub canicula verii ce a trecut, fara sa aiba de unde bea un strop de apa rece. Prin acest demers, echipa proiectului „Apa fara plastic”, urmareste sa-i încurajeze pe ieseni sa consume apa din reteaua publica, o varianta mai putin costisitoare si poluanta decât cea ambalata în sticle de plastic (PET). Desi reciclarea este o solutie pentru reducerea cantitatii de PET-uri care ajung în natura, oricâte eforturi s-ar depune, ea ramâne un proces ineficient, poluant si consumator de resurse. Instalarea si utilizarea de cismele stradale, precum si descurajarea consumului de apa îmbuteliata, este un demers care devine tot mai popular, atât în România, cât si în afara tarii. Proiectul „Apa fara plastic” a fost implementat la Iasi de catre Asociatia Mai Bine, în parteneriat cu ApaVital, Agentia pentru Protectia Mediului Iasi, precum si Wiron, în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul are ca scop informarea si sensibilizarea publicului larg cu privire la importanta reducerii consumului de apa îmbuteliata în sticle de plastic, generatoare de deseuri si de risipa.

Comentarii
Adauga un comentariu