Secretele istoriei

Zece lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Mesopotamia antica

Publicat: 02 oct. 2013
Regiunea Mesopotamiei a fost considerata de multi istorici ca fiind locul de unde au pornit toate civilizatiile lumii. Ba chiar mai mult, adeptii existentei unei gradini a Edenului o plasau peA aceasta chiar aici intre cele doua rauri istorice.
Regiunea istorica Mesopotamia cuprindea campia aluvionara dintre raurile Tigru si Eufrat, fiind limitata la sud de confluenta lor si la nord de podisul Armeniei.
Mesopotamia este locul unde s-au dezvoltat regatele antice si civilizatiile sumerienilor, akkadienilor, Asiria si Babilonul.
Sub dominatia Persiei ahemenide Mesopotamia a fost impartita intre satrapii din Siria si Asiria, scrie historia.ro.
Dupa lunga dominatie elenistica a Seleucizilor (312-64 i.H.) Mesopotamia a devenit obiectul rivalitatii secolare dintre Roma si Regatul Partilor
Traian a cucerit Mesopotamia si a transformat-o in provinicie (114-117 d.H.), dar a fost abandonata imediat de catre Hadrian si nu a mai fost ocupata in mod stabil sau integral de Roma.
In Evul Mediu Mesopotamia a fost tinta disputelor dintre bizantini si Sasanizii persani.
Intre 633 si 640 toata zona mesopotamiana de langa Siria a fost cucerita de arabi si pana in secolul al X-lea a fost centrul califatului abasid, caruia i se datoreaza intemeierea Bagadadului.
Incepand cu secolul al XVI-lea zona mesopotamiana intra sub dominatia otomana.
In 1920 Marea Britanie este cea care creaza statul Irak, cel care ocupa cea mai mare parte fostei regiuni mesopotamiene


loading...

Adauga un comentariu