Actualitate

Zece mii de ieseni si-au gajat apartamentele

Publicat: 21 mai 2008
1

• Numarul ipotecilor facute de ieseni pentru contractarea unor credite s-a dublat in 2007, comparativ cu anul 2006 • De asemenea, direct proportional cu numarul ipotecilor a crescut si numarul executarilor silite • Avand in vedere ca pretul de vanzare al unei proprietati scoase la vanzare este de multe ori mai mic decat media pietei, iar sistemul de vanzare lasa loc unor fraude, speculantii se pot imbogati fara prea multi bani si fara prea mult efort

Chiar daca pentru marea majoritate a iesenilor locuinta proprietate este deseori singura avutie, aceasta s-a transformat intr-o adevarata mina de aur, prin faptul ca poate constitui garantie la obtinerea creditelor. Astfel, pe parcursul anului 2007, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi au fost inregistrate peste 10 mii de ipoteci, procentul fiind dublu comparativ cu anul 2006. Chiar daca apetitul iesenilor pentru creditele ipotecare s-a intensificat, acestia nu trebuie sa uite ca in cazul in care nu isi platesc ratele pot ramane pe drumuri.

Chiar daca cifrele sustin ipoteza cresterii semnificative a gradului de indatorare al iesenilor catre diferiti creditori, in primul rand in randul bancilor, trebuie mentionat totusi ca piata creditelor ipotecare este inca intr-o faza incipienta de dezvoltare. De asemenea, direct proportional cu numarul ipotecilor a crescut si numarul executarilor silite. La nivel national, pentru acest an companiile specializate se asteapta la un numar total de executari care sa depaseasca 5 mii de cazuri, la o valoare medie de 100 mii Euro pe locuinta. Gradul ridicat de indatorare al iesenilor a determinat imbogatirea unei categorii speciale, cea a executorilor judecatoresti, bancari si a societatilor specializate in recuperarea si valorificarea activelor. Pe langa acestia, mai au de castigat si oportunistii care au invatat cum functioneaza sistemul si profita de fiecare licitatie in parte. Avand in vedere ca pretul de vanzare al proprietati scoase la vanzare este de multe ori mai mic decat media pietei, iar sistemul de vanzare lasa loc unor fraude, multi se pot imbogati fara prea mari investitii si fara prea mult efort. Birocratia si timpul care trebuie pierdut cu aceste procese sunt singurele dezavantaje ale obtinerii celui mai ieftin act de proprietate. Sistemul este simplu. Executorul organizeaza o licitatie la care anunta public care sunt caracteristicile bunului imobil scos la vanzare silita, arata valoarea debitului si invita potentialii doritori sa participe la licitatie. Daca la prima strigare nu se prezinta nimeni, executorul va cobori pretul vanzarii pana ce se gaseste un cumparator, indiferent de pret. Sau, profitand de faptul ca nu se face o deosebita publicitate in jurul acestor licitatii organizate de executori, debitorii reusesc sa rascumpere bunul ipotecat.

Comentarii
Adauga un comentariu