La psiholog

Zece mituri despre depresie

Publicat: 28 mart. 2013
7
„Doar femeile sufera de depresie„, „totul se petrece in mintea ta”, „depresia nu poate fi tratata„. Acestea sunt doar cateva dintre cel mai des intalnite mituri despre depresie, care alterneaza intelegerea corecta a bolii, dar si capacitatea de a fi tratata.
Problema provine, in mare parte, din cauza faptului ca adesea folosim termenul de „depresie” pentru a descrie diverse tipuri de stari, astfel ca semnificatia depresiei clinice isi pierde intelesul. Experta Deborah Gray, diagnosticata cu depresie clinica, a identificat pentru site-ul „Health Central” principalele mituri din jurul acestei boli si a explicat cum stau lucrurile de fapt.  
1. Depresia nu este o afectiune medicala reala  
Depresia cronica este o afectiune medicala grava, care nu numai ca afecteaza starea si gandurile individului, ci si trupul acestuia. Cercetarile au aratat ca unele dintre cauzele depresiei pot fi genetice si biologice. Cei care se confrunta cu aceasta afectiune prezinta un nivel mai ridicat de hormoni de stres, iar creierul prezinta o scaderea a activitatii in anumite zone cerebrale.  
2. Chiar daca depresia este o afectiune mediala reala, aceasta nu poate fi tratata
Depresia este tratabila, iar mai mult de 80% din persoanele ce au suferit de tulburari depresive au cunoscut o ameliorare a starii in urma tratamentului.    Primul pas  pentru gasirea unui tratament eficient consta in efectuarea unei examinari fizice pentru a fi excluse alte cauze ce ar putea provoca asemenea simptome, precum problemele cu glanda tiroida.  Odata ce ai fost diagnosticat cu depresie, vei decide alaturi de medicul tau cu privire la un tratament care va include medicamentatie, psihoterapie si poate chiar o combinatie a celor doua.   
3. Depresia nu este diferita de starea de tristete si reprezinta o parte normala a vietii   
Sa pui semn de egalitate intre depresie si tristete este ca si cum ai spuna ca o raceala este acelasi lucru cu pneumonia. Cu totii am avut stari de indispozitie, aparute adesea ca reactii la o dezamagire, la un eveniment nefericit, sau, pur si simplu, fara a avea un motiv bine intemeiat. Dar, aceasta stare dureaza o zi sau doua. Pe de alta parte, depresia poate dura o viata intreaga. In plus, nimeni nu comite o sinucidere din cauza unei stari de spirit proaste.   
4. Oamenii care cred ca sufera de depresie manifesta un sentiment de mila pentru propria persoana  
Numai in Statele Unite, depresia afecteaza anual aproximativ noua milioane de oameni. De depresie au suferit si personalitati precum Napoleon Bonaparte, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Sir Isaac Newton, Stephen Hawking, Charles Darwin, Ludwig von Beethoven sau Michelangelo, adica nu chiar genul de oameni care sa-si planga de mila.  
5. Poti alunga depresia. Daca nu, esti un om slab  
La fel cum se intampla si in cazul diabetului sau a afectiunilor cardiace, depresia nu poate fi alungata. Ea este provocata de schimbarile chimice ce au loc in organismul, schimbari ce nu pot fi depasite prin gandire pozitiva sau prin determinare. Avand in vedere prejudecatile privind afectiunile mintale, sa cauti ajutor pentru tratarea depresiei nu reprezinta un semn de slabiciune, ci un act de curaj si tarie.   
6. Depresia trece de la sine    
Pentru cei mai norocosi dintre noi, depresia poate trece de la sine. Dar pentru ceilalti, depresia poate dura luni de zile, ani sau se poate manifesta chiar si pe termen nelimitat. Desi poate trece de la sine, aceasta afectiune poate reveni in viitor. Depresia clinica este o afectiune potential fatala, iar daca se asteapta vindecarea fara tratament, sinuciderea ar putea reprezenta rezultatul final.   
7. Depresia este normala odata cu inaintarea in varsta   
Depresia nu reprezinta o parte normala a procesului de imbatranire, dar seniorii experimenteaza mai multe evenimente care pot declansa aceasta afectiune. Mai mult decat atat, persoanele cu o varsta mai mare de 60 de ani au crescut intr-o epoca in care problema bolilor mintalele nu era discutata, iar ei se puteau simti rusinati daca cereau ajutorul.  
8. Depresia afecteaza numai femeile      
Desi femeile sunt de doua ori mai mult afectate de depresie comparativ cu barbatii, in mod cert depresia se manifesta si la reprezentantii sexului masculin. Adesea, depresia clinica nu este semnalata de barbati, mai ales in culturile care-i descurajeaza din a cere ajutor sau din a-si arata slabiciunile. Mai mult decat atat, barbatii au o rata mai mare a tentativelor de suicid, asa ca este crucial pentru ei sa ceara ajutorul.    
9. Depresia nu afecteaza copiii sau adolescentii   
Ne place sa credem ca toti experimenteaza o copilarie fericita, lipsita de griji, insa nu este intotdeauna asa. Copiii nu sunt la fel de buni la manifestarea sentimentelor precum adultii, asa ca cei mari trebuie sa preia initiativa si sa identifice daca tinerii prezinta simptome ale depresiei.   
10. Daca un membru al familiei tale a suferit de depresie, atunci si tu vei suferi    
In acelasi mod in care poti fi predispus genetic la hipertensiune arteriala sau la diabet, poti fi predispus genetic si la depresie. Desigur, acest lucru nu presupune ca daca un membru al familiei a suferit de aceasta afectiune, si tu o sa ai aceeasi soarta. Trebuie doar sa constientizezi ca riscurile tale de a suferi de depresie sunt mai mari in acest caz, asa ca cere ajutor daca simti ca dezvolti vreun simptom. (sursa: adevarul.ro)
Adauga un comentariu