National

Zece mituri despre soluțiile dezinfectante pentru mâini

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus au apărut numeroase metode de prevenție. Printre acestea, printre primele se află dezinfectarea mâinilor. Utilizarea dezinfectanților reprezintă una dintre cele mai ușoare variante pentru persoane. Totuși, fiecare metodă de prevenție a atras numeroase mituri și controverse. Iată care sunt principalele zece mituri despre dezinfectante.

  1. După utilizări repetate afectează pielea. În realitate, spălatul frecvent pe mâni cu apă și săpun afectează mai mult pielea, lăsând-o mai uscată și iritată. Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool conțin în mod obișnuit:
  • Antiseptice de tipul derivaților de amoniu cuaternar sau clorhexidrină;
  • Sporocidele ( de exemplu: peroxizii de hidrogen);
  • Emolienți;
  • Apă sterilă / apă distilată;
  • Agenti de spumare;
  • Parfumuri;
  • Coloranți.

Dacă ai remarcat că acești dezinfectanți îți afectează pielea, poți alege unii care conțin compuși precum glicerolul, pentru a preveni uscarea pielii. De asemenea, pentru a te proteja suplimentar de eventuale neplăceri este important să alegi un dezinfectant fără coloranți.

2. Indiferent de activitatea pe care o desfășori, dezinfectanții de mâni fac toți același lucru. Dacă desfășori activități care presupun expunere mică la obiectele folosite de ceilalți (activități în aer liber, deplasări cu mașina personală, etc.) poți folosi dezinfectanti maini fără alcool. Aceștia se bazează pe substanțe de tipul triclosanul și clorura de benzalconiu sau povidona-iod pentru a elimina microorganismele. Totuși, nu te limita la o folosire sporadică a acestora. Este importantă folosirea constantă a dezinfectantului, după fiecare activitate și chiar în timpul acesteia pentru a inhiba proliferarea și supraviețuirea microorganismelor.

3. Poți folosi dezinfectanți mâini și pentru curățarea mâinilor, nu doar pentru dezinfectare. Urmele de murdărie și resturile de materii prezente pe mâni anulează efectul dezinfectanților. Este esențial ca aceștia să fie aplicați pe pielea curată și uscată. Folosiți servețele umede pentru îndepărtarea murdăriei înainte de a aplica dezinfectat pe mâni.

4. Gelurile și soluțiile dezinfectante pentru mâini sunt mai slabe decât alte soluții de igienizare. Unii dezinfectanți de mâini sunt mai puternici decât produsele antiseptice. Dezinfectanții au, de exemplu, proprietăți microbiologice mult mai eficiente decât sapunurile antiseptice.

5. Toate produsele de igienizare fac același lucru. Surprinzător (sau nu) dezinfectantul de mâini pe baza de alcool funcționează contra unei mari varietăți de microorganisme, dar nu funcționează contra sporilor.Și acesta este doar un exemplu. Asigură-te că te documentezi înainte de a cumpăra un dezinfectat pentru mâini și că îl alegi astfel încât să te ajute real.

6. Toți dezinfectanții au aceeași concentrație de alcool. Concentrația de alcool poate diferi de la un produs la altul. Vei vedea în descrierea produselor că o serie de dezinfectanți sunt pe bază de alcool și conțin, în general, o combinație din alcool izopropilic, etanol sau propanol. Cei mai eficienți dezinfectanți sunt cei care au în compoziție alcool de 60 până la 95% însă acestea prezintă și un risc suplimentar de inflamare dacă nu e folosit corespunzător.

7. Dezinfectanții de mâini nu expiră și nu se alterează. Este important să știi că o soluție de igienizare trebuie ținută în anumite condiții. Mai precis, trebuie păstrată în anumite condiții termice – de obicei la temperaturi cuprinse între 5-25 grade C, ferită de razele solare.

8. Dezinfectanții pentru mâini nu pot avea altă utilizare. Din fericire, lucrurile nu stau deloc așa. Un dezinfectant de mâini poate fi utilizat atât pentru igienizarea mâinilor, cât și pentru cea a obiectelor din jur. De exemplu, șervețele umede antibacteriene pot fi folosite și pentru alte suprafețe sau obiecte cu care intrăm în contact (telefon, capac WC, coș de cumpărături, volanul mașinii, tastaturi, mânerele ușilor, etc).

Adauga un comentariu