Eveniment-Social

Zece motive intemeiate pentru care educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli

Publicat: 27 dec. 2015
1

Proiectul de lege privind educatia pentru sanatate va putea intra in vigoare. Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus in urma cu mult timp un proiect legislativ pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale, prin care educatia pentru sanatate devine disciplina obligatorie de studiu in unitatile de invatamant.

„Obligativitatea studierii educatiei pentru sanatate, aia care te învata ca trebuie sa te speli pe mâini si pe dinti sau ca trebuie sa folosesti batista, ce sa faci în caz de accident sau ce trebuie sa manânci pentru a fi sanatos, când, cum si de ce sa folosesti o metoda contraceptiva sau care sunt riscurile consumului de droguri, prevazuta de legea Ciuhodaru, lipseste din toate cele trei variante de plan-cadru propuse de Ministerul Educatiei.

Desi legea mea privind introducerea în programa scolara a educatiei pentru sanatate are oficial sustinerea ministrului Muncii, ministrului Sanatatii si chiar a ministrului Educatiei, obligativitatea acestei materii a fost aspru criticata de Patriarhie prin intermediul Asociatei parinti pentru ora de religie”, a declarat medicul-deputat Tudor Ciuhodaru. Planurile-cadru sunt în dezbatere publica pâna pe data de 23 ianuarie 2016, astfel ca toti cei care doresc ca elevii sa aiba o asemenea disciplina, pot face ca aceasta sa se indeplineasca. Sunt foarte multe argumente pentru care educatia pentru sanatate ar trebui sa devina materie obligatorie, chiar si impotriva celor care nu sunt de acord cu acest lucru.

Acestea sunt zece motive pentru necesitatea orelor de educatie pentru sanatate in unitatile de invatamant:
1. Locul 1 in Europa – mortalitate cauzata de intreruperi de sarcina
2. Locul 1 in lume la abandonul de copii in maternitati
3. Locul 1 in lume la rata mortalitatii infantile
4. Locul 1 in Europa si 2 in lume la avorturi primitive
5. Locul 1 in Europa la bolnavii de hepatita B si C
6. Locul 1 in Europa si 3 la nivel mondial la bolnavii de tuberculoza
7. Locul 1 in Europa la cancerul de col uterin
8. Locul 1 in lume la incidenta bolilor cardio-vasculare
9. Ultimul loc in Europa la donatori de organe
10. Ultimul loc in Europa la prevenirea gripei.
Adauga un comentariu