News Flash:

Zeci de acte si taxe pentru studentii si elevii straini

9 Octombrie 2007
990 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeci de acte si taxe pentru studentii si elevii straini
• Conform conducerii Biroului de Servicii pentru Straini, cetatenii straini trebuie sa se prezinte la sediul biroului pana la 1 noiembrie 2007, pentru a-si intocmi sau a-si prelungi viza de resedinta care le da dreptul sa domicilieze legal pe teritoriul statului roman • Asigurarea medicala este obligatorie doar pentru cetatenii straini care au peste 26 de ani • Exista trei categorii de viza de resedinta: categoria 1- viza de resedinta pentru cetatenii romani, bursieri ai statului roman, categoria 2- viza de resedinta pentru cetatenii din Republica Moldova, si categoria 3- viza de resedinta pentru cetatenii straini, altii decat cei din Republica Moldova • "De asemenea, cetatenii din Republica Moldova ar face bine sa isi achite integral taxa de studii pentru a putea obtine viza pe un an. Daca si-au achitat-o numai pentru 6 luni, atunci acestia vor obtine o viza de sedere valabila pe jumatate de an si vor plati apoi 394 RON pentru prelungirea vizei", a declarat Sorin Gaita, seful Biroului de Servicii pentru Straini


Conform conducerii Biroului de Servicii pentru Straini, cetatenii straini trebuie sa se prezinte la sediul biroului pana la 1 noiembrie 2007, pentru a-si intocmi sau a-si prelungi viza de resedinta care le da dreptul sa domicilieze legal pe teritoriul statului roman. Astfel, toti cetatenii straini care nu vor respecta acest termen si vor detine vize de resedinta expirate vor fi sanctionati, conform legii, cu o amenda contraventionala a carei valoare va fi stabilita in functie de perioada ilegala de sedere. De asemenea, asigurarea medicala este obligatorie doar pentru cetatenii straini care au peste 26 de ani. "Rog pe toti cetatenii straini care trebuie sa isi intocmeasca viza de resedinta sa se prezinte la sediul biroului nostru pana la 1 noiembrie 2007, pentru a evita situatiile neplacute de a fi sanctionati contraventional pentru perioada ilegala de sedere. De asemenea, ii rog sa se prezinte din timp si sa nu vina toti cu o zi inainte de expirarea termenului limita", a declarat Sorin Gaita, seful Biroului de Servicii pentru Straini.

Documente necesare

In ceea ce priveste actele necesare pentru intocmirea sau prelungirea vizei de sedere pe teritoriul Romaniei, acestea difera in functie de categoria la care se incadreaza respectivii cetateni straini. Astfel, exista trei categorii de viza de resedinta: categoria 1- viza de resedinta pentru cetatenii straini, bursieri ai statului roman, categoria 2- viza de resedinta pentru cetatenii din Republica Moldova, si categoria 3- viza de resedinta pentru cetatenii straini, altii decat cei din Republica Moldova. Pentru cetatenii straini care se incadreaza in prima categorie de viza, acestia trebuie sa depuna la sediul Biroului de Servicii pentru Straini o adeverinta de la institutia de invatamant unde este inscris, in care se specifica perioada de studii, copie dupa pasaport, contractul de inchiriere vizat de autoritatea financiara, adeverinta medicala care sa certifice faptul ca respectivul cetatean nu sufera de vreo boala care sa puna in pericol locuitorii tarii, o declaratie tip pentru Avocatul Poporului, prin care isi da acordul pentru prelucrarea datelor personale in Germania, o cerere tip care va fi procurata si completata la sediul biroului si sa achite o taxa de 40 mii lei (4 RON). Pana in iunie 2007, bursierilor li se va elibera o viza de resedinta valabila doar pe o perioada de un an de zile. In prezent, cetatenilor straini bursieri li se elibereaza o viza de resedinta valabila pe toata perioada efectuarii studiilor. "Toti cetatenii straini care vor beneficia de o astfel de viza vor fi monitorizati si verificati permanent pentru a fi siguri ca nu a fost intrerupta perioada de studii. In aceste cazuri, le vom revoca dreptul legal de sedere din momentul in care acestia si-au intrerupt studiile si vom cauta sa ii punem in legalitate in functie de categoria de viza la care vor adera", a mai spus Sorin Gaita.



Conditii pentru viza de resedinta

Cetatenii Republicii Moldova care vor sa obtina viza de resedinta pe teritoriul Romaniei trebuie sa depuna aceleasi acte, precum si sa achite o taxa de 60 de dolari la trezorerie si sa prezinte chitanta de schimb valutar al celor 60 de dolari. Cetatenii straini, altii decat cei ai Republicii Moldova, vor trebui sa mai achite, pe langa taxa de 60 de dolari, si o taxa de 394 RON. De asemenea, acestia trebuie sa demonstreze ca au posibilitatea de intretinere pe perioada de sedere in Romania, adica sa prezinte un extras de cont bancar in care sa fie depozitati minimum 1.200 Euro. Cetatenii straini care sunt in anul 1 de studii, indiferent de tipul acestora, trebuie sa prezinte o scrisoare de acceptare la studii, emisa de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Biroul de Servicii pentru Straini este deschis intre orele 8.30 - 19.30, in timpul saptamanii, si intre 9.00 - 13.30, sambata. "De la 15 septembrie 2007, am prelungit programul de functionare al acestui birou, tocmai pentru a evita aglomeratia si pentru ca toti cetatenii straini sa poate obtine viza de resedinta pana la expirarea termenului limita. De asemenea, cetatenii din Republica Moldova ar face bine sa isi achite integral taxa de studii pentru a putea obtine viza pe un an. Daca si-au achitat-o numai pentru 6 luni, atunci acestia vor obtine o viza de sedere valabila pe jumatate de an si vor plati apoi 394 RON pentru prelungirea vizei", a declarat Sorin Gaita.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

documente necesare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1625 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026630 (s)