Actualitate

Zeci de afaceri distruse, sute de oameni concediati si ilegalitati pe banda rulanta! Iata adevarul despre controversatul proiect Silk District

Publicat: 10 iun. 2019
1

Cel mai controversat proiect imobiliar din istoria municipiului Iasi este cu siguranta Silk District! Nu doar ca acest proiect nu are inca toate avizele primite, ci are la baza incalcari grave ale legislatiei in vigoare! In primul rand, pentru a putea demara Silk District au fost distruse zeci de afaceri care au intrat in insolventa sau chiar in faliment si au fost concediati sute de oameni, care au ramas fara bruma de venit cu care-si intretineau familiile. In momentul in care cei de la Prime Kapital au facut tranzactia cu Teba Industries pentru cele 11 hectare, pe care se gaseau mai multe hale si un pavilion administrativ, aici functionau zeci de firme mai mari sau mai mici, care aveau impreuna aproape o mie de angajati si o cifra de afaceri de milioane de euro! 

EXCLUSIV! Silk District, afacerea de sute de milioane de euro, a PICAT! Proiectul a fost retras pe ultima suta de metri din cauza neregulilor! Sunt probleme mari cu vanzarea

Inca din momentul tranzactiei au inceput si ilegalitatile! Astfel, toate firmele care aveau contracte in vigoare cu Teba Industries, in calitate de proprietari, pentru inchirierea unor spatii, s-au trezit ca sunt evacuati abuziv peste noapte. Compania, controlata de afaceristii Martin Slabbert si Victor Semionov, a trimis notificari de evacuare imediata, in decurs de 2-3 luni, pentru toate firmele care erau chiriasi la Teba Industries! Ori acest lucru este total ILEGAL, din moment ce toti acesti chiriasi, in frunte cu firma ISPAL (societate care ocupa cea mai mare suprafata din terenul TEBA) aveau contracte in vigoare si erau cu plata chiriei la zi! Sunt agenti economici care aveau contracte de chirie la TEBA pana in anul 2024, si-au facut un plan de afaceri si o prognoza a bugetului de cheltuieli pana atunci si acum s-au trezit ca trebuie sa caute alte surse de finantare pentru a-si gasi un nou sediu. 
Drept urmare, marea majoritate a firmelor care au fost evacuate din platforma Teba Industries nu au mai avut forta sa-si continue activitatea, au intrat in insolventa si au concediat angajatii! 
De exemplu, firma ISPAL, cel mai mare chirias al Teba Industries, a investit sute de mii de euro in reparatii capitale si modernizarea spatiilor pe care le-a inchiriat, desi asta era obligatia proprietarului cladirilor! Imediat dupa ce au fost nevoiti sa-si relocheze activitatea, cei de la Ispal au pierdut majoritatea clientilor si intampina acum mari dificultati economice. La fel ca Ispal au patit si celelalte societati comerciale. 
In concluzie, pentru a construi un astfel de proiect imobiliar pe cat de controversat, pe atat de ilegal, cei de la Prime Kapital au calcat pe cadavre, iar statul roman, bugetul local, bugetul consolidat au pierdut milioane de euro, din taxele si impozitele pe salarii pe care le plateau firmele.  

Fotografia mincinoasa de 200 de milioane de euro! Investitorii au pacalit publicul cu un mega-complex in Iasi. Plansele arata un singur bloc si o jignire pentru mediul de afaceri

Un proiect controversat si fara avize
Reamintim ca piata imobiliara din Iasi a fost zguduita in ultimele saptamani de anuntul facut de PK (Prime Kapital) Ebony SRL, care are in spate un fond de investitii sud-african, controlat de Mas Real ESTATE INC. Pe un teren de aproape 10 hectare din Calea Chisinaului nr. 22, ce apartinea Teba Industry SA, ar urma sa fie construit un complex format din birouri, locuinte colective si hotel, sub denumirea Silk District, in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.
Cei de la PK Ebony (Prime Kapital) s-au grabit sa obtina avizele proiectului, existand si o presiune din partea fondului de investitii. Totodata, conform prezentarii PK Ebony (Prime Kapital) , Silk District va avea 100.000 metri patrati de birouri Clasa A, cu o capacitate de 14.000 de angajati. Se mai adauga si 2.500 de apartamente. Asta inseamna ca se va pune o presiune enorma pe Calea Chisinaului, prin aparitia a cel putin 10.000 de masini.
Daca Directia de Sanatate Publica a emis aviz pozitiv pentru acest proiect, nu la fel a facut si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. "In legatura cu avizele de mediu pentru SC Teba Industry si PK Ebony SRL (Prime Kapital) , va informam ca actele de reglementare la care faceti referire nu au fost emise, documentatiile fiind in procedura de reglementare", se arata intr-un raspuns APM Iasi. Chiar si asa, investitorii au termen sa scoata avizul de mediu pana la introducerea proiectului in Comisia de Urbanism. Semnalul este clar, Calea Chisinaului va deveni un calvar pentru traficul rutier.

Atentie mare! Pericolul URIAS care paste Iasul! Autoritatile trebuie sa intervina de urgenta! Industria locala a fost distrusa! In locul fabricilor au rasarit sedii de birouri

Exista litigii
Proiectul celor de la PK Ebony (Prime Kapital) este contestat in acest moment in instanta, primul termen de judecata fiind pe 29 mai. Mai precis, este contestat modul in care fosta fabrica de matase Victoria a fost preluata de catre Teba Industry SA, proprietara care a vandut cladirile si terenul catre PK Ebony (Prime Kapital) . Si municipalitatea ieseana a devenit parte in proces. In cazul in care se va dovedi ca terenul trebuie sa revina in proprietatea Statului, Primaria Iasi va administra bunul. Din aceasta tranzactie cei de laTeba Industry au castigat in jur de 20 de milioane de euro. Principala motivare a contestatiei este ca Teba nu a respectat pasii de privatizare. Firma PK Ebony SRL a fost infiintata de catre Martin Slabbert si Victor Semionov. 
In ultimii ani, industria locala a fost distrusa pas cu pas, sistematic, iar in locul fabricilor unde lucrau mii de oameni, acum au rasarit cladiri de birouri si blocuri. Ar fi momentul ca autoritatile locale si judetene sa se implice mult mai mult in dezvoltarea orasului. Atat, primarul Mihai Chirica, dar si presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, ar trebui sa se aseze la aceeasi masa si sa stabileasca o strategie de dezvoltare a orasului. In acest moment, nimeni nu ia masuri pentru a sustine industria locala, nici la nivel de Iasi si cu atat mai putin la nivelul Executivului. Asa am ajuns, de exemplu, o platforma industriala sa fie falimentata treptat, iar in locul ei vor rasari sedii de birouri si spatii de locuit. 

Iata board-ul celor de la Mas Real ESTATE

Malcolm Levy CFA
Ronald Spencer    
Karen Tiplady        
Paul Osbourn    
Jaco Jansen    
Jonathan Knight    
Pierre Goosen
Glynnis Carthy    
Werner Alberts    
Melt Hamman

IATA FIRMELE DIN SPATELE CELOR DE LA MAS REAL ESTATE SI Prime Kapital

Absa Asset Management Pty Ltd.
The Vanguard Group, Inc.    
STANLIB Asset Management 
Sanlam Investment Management
Investec Asset Management 
Alexander Forbes Investments Ltd.    
Stanlib Multi-Manager Ltd.    
Prudential Investment Managers
Momentum Asset Management
Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management), The Vanguard Group Inc., Stanlib Asset Management (Pty) Ltd, Saniam Investment Management (Pty) Ltd, Investec Asset Management (Pty) Ltd, Alexander Forbes Investements Ltd, Stanlib Multi-Manager Ltd, Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd, Momentum Asset Management Pty Ltd, Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.
Conducerea fondului este asigurata de: Malcolm Levy, Ronald Spencer, Karen Tiplady, Paul Osbourn, Jaco Jansen, Jonathan Knight, Pierre Goosen, Glynnis Carthy, Werner Alberts, Melt Hamman.

Comentarii
  • V-am intrebat cat a platit Iulica pentru articol si mi-ati sters comentariul. Sunt nevoit sa va intreb din nou: cu cat cotizeaza, dom’le, Dascalu ?

  • Habar n-aveti citi bani s-au platit pt afacerea asta. De ce nu va puneti intrebarea, logica, cine beneficiaza de acesti bani???

  • De fapt pe voi-BZI, va doare ca o sa zburati din actuala locatie,unde plateati chirie infima ,sau deloc,prea putin va pasa voua de cei care isi vor pierde locurile de munca,ziaristi de cacao,ce sunteti!

Adauga un comentariu