Stiri Turism

Zeci de case afectate si o femeie a fost luata pe sus. Tornada in Romania

Publicat: 15 iul. 2019
9

O tornada a facut ravagii in judetul Arad aseara, pe fondul unui avertisment de vreme rea. Furtuna puternica a produs pagube serioase in comuna Craiva, unde localnicii spun ca inclusiv o femeie a fost luata pe sus, nu doar acoperisurile mai multor case. Aceasta tornada se inscrie in linia fenomenelor extreme cauzate de incalzirea globala.

Torna in Arad: femeie luata pe sus de vant si dusa de urgenta la spital

O localnica a postat pe Facebook mai multe imagini cu furtuna devastatoare si sustine ca o femeie a fost luata pe sus de vantul puternic si a fost ranita la maini si la picioare. Victima a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean de Urgenta Arad, unde a primit ingrijiri medicale, scrie ziardearad.ro.

Tot mai multe astfel de furtuni extreme au loc in tara noastra, iar anul acesta a fost cel al recordurilor negative. Primele furtuni cu aspect tornadic s-au inregistrat in judetul Calarasi, in luna mai, iar apoi acestea au devenit obisnuite in mai toate judetele tarii. Astfel de fenomene s-au mai vazut in judetele Timis, Salaj, iar acum ele au ajuns si in Arad.

Incalzirea globala nu e o gluma: fenomenele extreme se vor intensifica si vor fi tot mai dese
Expertii spun planeta noastra se apropie de o crestere a temperaturii globale multianuale de 1,5, considerata critica. Astfel de fenomene extreme se vor produce mult mai des de acum inainte, pe masura ce ghetarii de la poli se topesc. Prin topirea acestora, creste nivelul oceanelor, iar curentii oceanici schimba directia de mers a maselor de aer cald si rece.

Conform unei simulari realizate recent, in anul 2050 la Bucuresti vom avea parte de o vreme specifica stepei din Kazahstan, unde se pot inregistra valori extrem de ridicate vara si un ger naprasnic, aproape siberian, iarna. De asemenea, odata cu inaintarea incalzirii globale, multe orase de coaste de la mare sau cu deschidere la ocean vor deveni istorie, inclusiv metropole precum New York.

Adauga un comentariu