Economic Local

Zeci de firme de constructii din Iasi, verificate de inspectorii ITM! Ce nereguli au constatat autoritatile

Publicat: 10 iul. 2019
1

In perioada 03 – 28 iunie 2019 Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a desfasurat actiuni de vizite de inspectie, organizate in 4 etape, in zilele 06-08, 12-14, 19-21, 25-27 iunie 2019, in santierele temporare si mobile din judetul Iasi, ca parte a „Campanie Nationale in domeniul relatiilor de munca si a sanatatii si securitatii in munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor – cod CAEN 41, 42, 43”. Campania, initiata la nivel national de Inspectia Munci, a avut ca obiectiv general verificarea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca si a fost initiata pentru a preveni si restrange, astfel, numarul celor care mai folosesc inca munca fara forme legale (munca la negru), cei care incalca Codul Muncii practicand munca nedeclarata, si nu in ultimul rand de numarul de accidente de munca inregistrate in acest domeniu de activitate, precum si gravitatea acestora, printre cei ce nu respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. 

Inspectorii de munca din cadrul ITM IASI au verificat 96 firme care au ca obiect de activitate domeniul constructiilor, totalizand un numar de 2210 lucratori. Au fost facute constatari privitor la neconformitatile existente, fiind dispuse un numar de peste 360 de masuri in domeniul securitatii si sanatatii in munca si 400 de masuri in domeniul relatiior de munca. S-au aplicat sanctiuni contraventionale sub forma de avertismente precum si 9 amenzi in valoare de 38.500 lei in domeniul securitatii si sanatatii in munca, iar pentru cei ce inca mai practica munca fara forme legale au fost stabilite amenzi de 120.000 lei. 

Cele mai frecvente deficiente constatate de inspectorii de munca pe parcursul controalelor desfasurate au fost: 6 persoane depistate cu “munca la negru”; lipsa unei copii dupa contractul individual de munca la punctele de lucru; neintocmirea sau intocmirea incorecta a actelor care sa evidentieze in mod corect orele lucrate efectiv pe santier; neefectuarea controlului medical la angajare si a controlului medical periodic; echipamente de munca improvizate, care nu prezentau siguranta pentru securitatea si sanatatea lucratorilor; neasigurarea semnalizarii de securitate si sanatate in cadrul santierelor; evaluarea de riscuri pentru securitatea si sanatatea in munca si planul de prevenire si protectie neparticularizate pentru punctele de lucru; lucratori care nu utilizau echipamentele individuale de protectie corespunzatoare activitatilor desfasurate si pentru riscurile la care erau expusi la locurile de munca. 
In vederea atingerii acestor obiective si a promovarii caracterului preventiv al activitatiilor pe santiere, Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi organizeaza, in mod constant, sesiuni de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si de constientizare a legislatiei privind relatiile de munca, cu angajatorii din judetul Iasi. 

Comentarii
  • Văii dar în Miroslava ați fost? Acolo Smecherii fac case pe numele rudelor, părinților, lucrătorilor ca să nu plătescă taxe la stat. Pe am au un câștig de 100.000 mii euro cel puțin. Bani la negru!!! Oare că-ți sunt în Miroslava??? Nimeni nu controlează, o adevărată industrie

  • Atentie mare. Cine se mai ocupa de modificarile de rezistenta din apartamente?
    Iasiul a fost zguduit. Urmeaza un cutremur baban. Abia dupa decese se mai fac unele constatari. Asa ca la circulatie : se pune un semn sau o cruce acolo unde a murit cineva.
    S-au facut multe solicitari la Primarie pentru verificarea unor apartamente din blocuri. Primaria nu a raspuns. Vedeti pe Soseaua Arcu 39,bl.CL6. Administratorul tace si incaseaza banii. E incasator nu administrator.

Adauga un comentariu