Titlurile zilei

Zeci de ieșence și-au omorât pruncul nenăscut fără să-și dea seama! Din cauza unei afecțiuni netratate corespunzător, au aflat o veste care le-a distrus viața

Publicat: 22 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de ieșence și-au omorât pruncul nenăscut fără să-și dea seama Din cauza unei afecțiuni netratate corespunzător au aflat o veste care le-a distrus viața

Zeci de ieșence au ajuns la spital după ce au tratat cu indiferență o afecțiune care le-a ucis pruncii nenăscuți. O simplă infecție urinară, tratată necorespunzător, le-a adus disperarea. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă asupra simptomelor la care viitoarele mămici trebuie să fie atente pentru a nu ajunge în aceeași situație

Zeci de ieșence au pierdut sarcina din cauza unei simple infecții urinare. Acestea nici nu au bănuit că o simplă afecțiune de acest fel le-ar putea provoca un avort spontan. Medicii ieșeni susțin că de multe ori situația nu este ținută sub control de viitoarele mămici, acestea considerând infecția urinară ca fiind o afecțiune minoră care nu poate cauza probleme sacinii. În alte situații, viitoarele mămici își administrează medicamente care afectează fătul. Deși pe perioada sarcinii acestea nu au voie să utilizeze medicamente fără prescripție medicală, o fac. Acest lucru, dacă nu ucide fătul, îl afectează grav.

Pericolul din spatele unei afecțiuni „minore”

Tendința de a merge des la toaletă, specifică femeilor gravide, le aduce pe acestea în situația de a căpăta o infecție urinară care poate pune viața fătului în pericol. Din cauza bacteriilor existente în toaletele publice și nu numai și a faptului că sistemul imunitar al acestora este scăzut, femeile însărcinate sunt primele victime ale infecției urinare.

„Infecția urinară poate avea o influență nefastă asupra sarcinii. Această afecțiune predispune gravida la complicații majore, avort spontan sau naștere prematură cu impact asupra vieții nou-născutului. Infecția urinară favorizează producerea prematură a contractibilității uterine cu risc de avort spontan și naștere prematură prin ruperea precoce a membranei amniotice. Asupra femeilor însărcinate repercusiunile afecțiunii sunt mult mai grave decât pentru o femeie care nu e însărcinată, deoarece femeia însărcinată are imunitatea mai scăzută. Drept urmare, este mai predispusă riscurilor”, spune Ciprian Ilea, medic primar obstetrică- ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” Iași.

Nu luați medicamente fără a consulta un medic

Medicii ieșeni susțin faptul că infecțiile urinare netratate corespunzător pot afecta sarcina și de aceea recomandă gravidelor să contacteze doctorul de îndată ce au bănuieli că ar putea fi afectate. Deși pentru o femeie care nu este însărcinată ar fi deajuns un tratament naturist, o baie de șezut sau ceaiuri pentru a se trata, femeia însărcinată trebuie să se adreseze de urgență unui medic specialist pentru a nu pierde sarcina. Tratamentul va fi personalizat în funcție de parametrii de diagnosticare a fiecărei paciente.

„Recomandăm pacientelor să nu ia medicamente fără a efectua testele medicale de specialitate și fără a primi consultul unui medic specialist. În general este nevoie de o colaborare multidisciplinară pentru a pune un diagnostic sau pentru a da tratament unei gravide cu această afecțiune. Aceasta va fi văzută de un medic ginecolog, de un urolog și de un medic infecționist. În general, pentru o infecție urinară, gravidele se adresează ginecologului, însă acesta nu poate depista dacă infecția este urinară sau una vaginală. Dacă este vaginală, rămâne la ginecolog, dacă e urinară, merge la urolog”, adaugă medicul ieșean.

Femeile aflate la menopauză trăiesc un coșmar

Nu numai femeile însărcinate sunt chinuite de această afecțiune. Femeile aflate la menopauză trăiesc un coșmar atunci când sunt diagnosticate cu infecție urinară. Cele mai afectate sunt cele care au avut două sau trei sarcini naturale, traumatisme cauzate în timpul nașterii, ruptură veche de perineu și deplasarea vezicii. Din acest motiv, acestea ajung să poarte pampers deoarece urinează necontrolabil și în cantități mari.

„Ruptura de perineu reprezintă sfâșierea sau ruperea în bucăți a perineului. Perineul este țesutul care susține organele pelvine. Această afecțiune apare în majoritatea cazurilor la femeile care au născut mai mult de un copil pe cale naturală. În principal, manifestarea rupturii de perineu este pierderea de urină în mod necontrolat. Incontinența urinară apare chiar și la eforturi mici, cum ar fi tuse, urcatul sau coborâtul scărilor și strănut. Asupra acestor femei, impactul fizic, dar și cel psihologic sunt foarte mari”, încheie dr. Ciprian Ilea.

Adauga un comentariu