Actualitate

Zeci de ieseni au fost inselati de partenerele de viata. Dovezile sunt zdrobitoare

Publicat: 11 aug. 2015
1

@ Barbatii care au avut suspiciuni ca au fost inselati au solicitat ajutor @ Unii dintre barbati au platit sume uriase pentru a afla ca nu sunt parintii biologici ai copiilor pe care ii cresc

„Daca-i in curte la tine, inseamna ca-i al tau” spune o veche vorba populara care se referea adesea la orataniile din curte, dar care mai era utilizata si cand se iscau discutii despre paternitatea copiilor. Ei bine, unii dintre barbatii ieseni au avut suficiente suspiciuni care sa-i determine sa solicite verificarea cu metode stiintifice a paternitatii si s-au adresat Institutului de Medicina Legala (IML) din Iasi. Astfel, in ultimul an un numar de 73 de ieseni au solicitat IML efectuarea contra cost a unor teste de paternitate. Din cei 73 de barbati, 21 au constatat ca nu sunt tatii biologici ai copiilor pentru care au solicitat testul de paternitate. Determinarea paternitatii se face prin doua metode. Prima metoda se numeste „expertiza serologica de paternitate” si costa 840 de lei.

Principiul stiintific al acestei metode este acela ca orice individ mosteneste material biologic in cantitate egala de la ambii parinti.  De aceea cei care apeleaza la aceasta metoda trebuie sa-si convinga si partenerele de viata sa se prezinte la IML. Asta deoarece este absolut necesara recoltarea de probe biologice, sange atat de la mama, cat si de la prezumtivul tata. Comparand antigenele mostenite de copil de la mama sa se pot identifica genele mostenite de copil de la tatal sau biologic. Atunci cand copilul nu are in comun niciun marker antigenic cu barbatul testat in calitate de prezumptiv tata, respectivul barbat este exclus de la paternitate. „Din cele 73 de solicitari de stabilire a paternitati, 19 au fost pentru efectuarea de expertize serologice. In cele 19 cazuri s-au inregistrat 7 excluderi, adica barbatii respectivi nu erau tatii copiilor care au fost inclusi in teste”, au spus surse din cadrul IML.

Cat costa un test ADN

Cea de-a doua metoda este expertiza ADN. In cazul acestei metode nu este necesara si prelevarea unor probe biologice de la mama, in cazul in care expertiza este ceruta de prezumtivul tata. Specialistii IML afirma ca analiza ADN care costa 3.600 lei este mult mai scumpa decat expertiza serologica are si o probabilitate mai mare, adica de 99,99 la suta. S-au inregistrat si situatii in care s-a considerat ca expertiza serologica nu este concludenta si s-a trecut la expertiza ADN. Aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca informatia ereditara este depozitata de maniera codificata la nivelul ADN. Celulele organismului uman contin ADN depozitat in 46 de cromozomi. Celulele reproducatoare (ovulul si spermatozoidul) contin cate 23 de cromozomi. Prin urmare, copilul mosteneste 23 de cromozomi de la tata si 23 de cromozomi de la mama. De aceea, atunci cand se efectueaza analiza ADN, nu este necesara prezenta mamei, probele biologice necesare pentru testarea paternitatii fiind cele recoltate de la presupusul tata biologic, cat si de la copil. Metoda se bazeaza pe identificarea „urmelor” genetice lasate de tata. Paternitatea se poate solicita la cererea instantei sau direct a celor interesati. Timpul de efectuare a expertizei este pana in 30 zile. Toate testele de paternitate efectuate in cadrul oficial al IML au valoare in justitie, fie ca sunt efectuate la solicitarea expresa a instantei de judecata sau la cererea partilor.

Comentarii
  • O combinatie intre hiperordodoxie absurda, manifestata prin neascultare si camuflata de o libertate imbecila care in mod irefutabil este directionata spre propriile interese. E un constrast de cvasicredinta, aplicata izolat si doar la nivel declarativ impletita cu un curvasarai explicit prin lingusire si ajutat de o fatarnicie asidua. Cam asta am gasit eu pe la Iesence fie ele chiar si din beserica ortodoxa. Insa sa nu generalizam, cu siguranta sunt si exceptii.

Adauga un comentariu