Eveniment-Social

Zeci de infratiri intre Romania si Republica Moldova. Vezi harta

Publicat: 08 mart. 2016
1
Potrivit unui studiu recent, de la inceputul acestui an au fost perfectate 187 de infratiri intre localitatile din Romania si Republica Moldova. Pentru a inteti ritmul si efectul acestor relatii, societatea civila propune un plan coordonat autoritatilor locale si centrale. Pentru o eficienta ridicata a colaborarilor, localitatilor dintr-un judet care este deja infratit cu un raion de peste Prut li se vor propune omologi din respectiva unitate teritoriala. Pana in acest moment, colaboreaza cu entitati similare de peste Prut judetele Alba (cu Cahul, Ialoveni, Arad (cu Ungheni), Arges (cu Criuleni), Buzau (cu Soroca), Caras Severin (cu Criuleni), Cluj (cu Hincesti), Constanta (cu Cimislia si Ialoveni), Dambovita (cu Ialoveni si Stefan-Voda), Galati (cu Cahul), Harghita (cu Cantemir), Iasi (cu Ialoveni, Soldanesti, Straseni, Ungheni si Hincesti), Prahova (cu Calarasi, Basarabeasca, Hincesti, Cimislia si Leova), Suceava (cu Riscani, Singerei si Stefan-Voda, Timis (cu Nisporeni), Vaslui (cu Cimislia, Soroca, Stefan-Voda, Cahul si Orhei). Intrucat exista judete din tara care nu au, pana acum, relatii de colaborare cu raioane de peste Prut, au fost facute mai multe propuneri in acest sens.
In urma consultarii unor analize si studii efectuate de specialisti in domeniul dezvoltarii comunitare, propunerile de infratiri pe care expertii le inainteaza ca fiind cele mai fezabile sunt Bistrita cu Causeni, Botosani cu Briceni, Brasov cu Rezina, Braila cu Drochia, Bacau cu Rezina, Bihor cu Soroca, Calarasi cu Calarasi, Covasna cu Ocnita, Dolj cu Glodeni, Giurgiu cu Anenii Noi, Gorj cu Singerei, Hunedoara cu Orhei, Ilfov cu Straseni, Ialomita cu Cantemir, Maramures cu Ocnita, Mures cu Drochia, Mehedinti cu Cahul, Neamt cu Basarabeasca si Cahul, Olt cu Falesti, Salaj cu Edinet, Sibiu cu Telenesti, Satu Mare cu Donduseni, Tulcea cu Taraclia, Teleorman cu Edinet, Vrancea cu Floresti si  Ialoveni, Constanta, Prahova si Valcea cu UTA Gagauzia. 
„Stim ca fratii in veci vor fi fratii. Aceasta relatie nu trebuie sa fie axata doar pe argumentul istoric, cultural, social, ci sa contina si un liant profund institutionalizat. Punem la dispozitie judetelor si localitatilor din Romania propuneri de parteneri basarabeni si ii vom pune in legatura”, a declarat George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012. In luna februarie, Dacian Ciolos a mentionat ca doreste, in afara relatiilor la nivelul celor doua guverne, sa stimuleze cooperarea la nivel local intre Romania si Republica Moldova. „Vrem sa privilegiem acele comune sau acele orase din R. Moldova care au infratiri cu comune sau orase din Romania”, a spus primul-ministru.
Adauga un comentariu