Medicamente

Zeci de medicamente scoase de pe lista compensatelor

Publicat: 19 ian. 2015
7
21 de medicamente vor fi delistate si alte 12 vor fi mutate pe o sublista cu procent de compensare de 20%, prevede un proiect de hotarare de guvern aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Potrivit proiectului, acest lucru va permite introducerea unor terapii de ultima generatie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.
“In acest mod se creeaza spatiu bugetar pentru incheierea de contracte cost-volum si cost-volum-rezultat pentru noi medicamente care vor determina o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor si o reducere a costurilor ingrijirilor de sanatate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapida si implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca.

Razbunarea medicilor de familie lasa bolnavii fara retete compensate 

Delistarea unor medicamente care nu se mai regasesc in ghidurile nationale si internationale de practica terapeutica reprezinta una dintre solutiile prin care pacientilor li se poate asigura un tratament cu medicamente de ultima generatie, ce reprezinta standard terapeutic in tarile europene cu un sistem medical consolidat. In urma evaluarii intregii liste de medicamente cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala au fost eliminate un numar de 9 DCI (denumiri comune internationale) pentru care Comisia Europeana a emis decizii de suspendare a autorizatiei de punere pe piata. Aceste sunt: Rimonabantum, Efalizumabum, Alemtuzumab, combinatii (rosiglitazonum+glimepiridum), Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum, Tetralepamum”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Lista de medicamente gratuite si compensate va fi redusa 

Totodata, cinci DCI-uri au fost retrase din liste de medicamente cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, deoarece sunt exclusiv OTC (medicamente care se elibereaza fara reteta medicala). Acestea sunt: Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum.
Cele 12 molecule care au intrat pe sublista D cu DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in regim de compensare 20% sunt: Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Acid omega 3, Erdosteinum, Trimetazidinum, Pentoxifyllinum (concentratie >= 400 mg), Diazepamum, Lorazepamum, Nitrazepamum, Zopiclonum, Zolpidemum.

De cate analize beneficiaza bolnavii cronic? 

Aproximativ 20 de molecule “vechi” care nu si-au mai dovedit eficienta terapeutica in ultimii ani vor fi propuse pentru scoaterea de pe lista cu medicamente compensate si gratuite, declara saptamana trecuta, cu prilejul unei dezbateri, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
“Sunt medicamente vechi care nu si-au mai dovedit eficienta terapeutica in ultimii ani, care au fost deja inlocuite de multe ori si care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. Dupa calculele facute initial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro. Acopera arii terapeutice de la neurologie la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe asa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au inceput sa nu isi mai dovedeasca eficienta, fata de alternativele mai noi care exista si nu mai are sens sa fie compensate de sistemul public”, preciza Savu.
Adauga un comentariu