Actualitate

Zeci de mii de oameni protestează ca urmare a loviturii de stat din Myanmar

Publicat: 07 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de mii de oameni protestează ca urmare a loviturii de stat din Myanmar
Protestatarii cer eliberarea liderului Aung San Suu Kyi, care a fost reținut de armată

Zeci de mii de oameni au protestat pentru a doua zi în orașul principal din Myanmar, Yangon, împiedicând încercarea armatei de a opri mitingurile anti-lovitură de stat impunând închiderea internetului.

„Nu vrem dictatură militară”, au scandat mulțimile. Mulți dețineau poze cu liderul reținut Aung San Suu Kyi și purtau roșu, culoarea partidului ei, care nu a fost văzută de când armata și-a răsturnat guvernul luni trecut.

Accesul la Internet pare să fi fost parțial restaurat

Întreruperea unei zile a fost impusă după ce armata a blocat accesul la Facebook, Twitter și Instagram pentru a opri mobilizarea oamenilor. Serviciile telefonice au fost, de asemenea, întrerupte.

Duminică, manifestanții din Yangon au ținut baloane roșii, în timp ce mașinile și autobuzele au încetinit să dea claxoane în sprijin. Mulți au dat salutul cu trei degete, care a devenit un simbol al sfidării împotriva autoritarismului în regiune.

„Respectați-ne votul”, se citea un banner, cu referire la victoria alunecătoare a Partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD) la alegerile din noiembrie.

Mulțimile au mărșăluit către Pagoda Sule din centrul orașului, în timp ce vehiculele de poliție și ofițerii în echipament antidisturbare erau staționate lângă Universitatea Yangon. Nu au existat rapoarte imediate de violență.

Myo Win, un protestatar în vârstă de 37 de ani, a declarat pentru Agence France-Presse: „Vom merge mai departe și vom continua să cerem până vom obține democrația”.

Până în prezent, autoritățile militare, cunoscute pentru tactica lor violentă de represiune, nu opresc această demonstrație de sfidare în masă, transmite corespondentul BBC din Asia de Sud-Est Jonathan Head. Dar toată lumea presupune că va încerca să o facă în scurt timp, adaugă reporterul nostru.

Doamna Suu Kyi și liderii înalți ai NLD, inclusiv președintele Win Myint, au fost arestați la domiciliu de la lovitura de stat. Armata a declarat o stare de urgență de un an. Protestele de duminică din Yangon au fost cele mai mari de la așa-numita Revoluție a Șofranului din 2007, când mii de călugări ai țării s-au ridicat împotriva regimului militar, relatează agenția de știri Reuters.

Manifestări mai mici au avut loc și în capitală, Nay Pyi Daw și în al doilea oraș ca mărime din țară, Mandalay. În Mawlamine, au existat rapoarte despre trageri, dar nimeni nu a fost rănit. Autoritățile militare, acoperite în capitală, nu au comentat.

 

Mlitarii din Myanmar au preluat controlul asupra țării

Mlitarii din Myanmar au preluat controlul asupra țării după ce Aung San Suu Kyi, premierul și alți lideri politici au fost arestați la primele ore. La câteva ore după arestări, televiziunea militară a confirmat că a fost declarată starea de urgență timp pe un an.

Lovitura de stat are loc după ce tensiunile au crescut între guvernul civil și armată în urma unor alegeri disputate. Myanmar, cunoscută și sub numele de Birmania, a fost guvernată de armată până când au început reformele democratice în 2011.

Armata a declarat luni, 1 februarie 2021 că predă puterea comandantului-șef Min Aung Hlaing. Soldații sunt pe străzile capitalei, Nay Pyi Taw, și în orașul principal, Yangon.

La alegerile din noiembrie, Liga Națională pentru Democrație (NLD) a Suu Kyi a câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern. Armata spune că votul a fost fraudulos. Corespondentul BBC din Asia de Sud-Est, Jonathan Head, spune că lovitura de stat pare a fi o încălcare clară a constituției elaborate de militari în urmă cu mai bine de un deceniu și pe care a promis că o va onora abia sâmbătă.

Adauga un comentariu