News Flash:

Zeci de mii de probe de vin degustate

10 Martie 2005
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Vinul a fost intotdeauna o bautura miraculoasa, care a intarit legatura intre om si zei", a afirmat Valeriu Cotea

Cel mai batran degustator de vinuri din Iasi, directorul de cercetari pentru oenologie din cadrul Academiei Romane - filiala Iasi, Valeriu Cotea a degustat in viata zeci de mii de probe de vin. Cel mai vechi vin degustat de acesta a fost in Spania, un vin vechi de pe la 1.600 din soiul Fieres. Academicianul Valeriu Cotea este un adevarat maestru al vinurilor si un adevarat poet. Acesta considera vinul o bautura miraculoasa, iar pentru a o intelege cu adevarat este nevoie de un talent aparte."Vinul a fost intotdeauna o bautura miraculoasa, care a intarit legatura intre om si zei. Meseria de degustator este precum cea de scriitor. Se apeleaza la cunostinte si talent. Dintre toate produsele agro-alimentare, vinul este singurul care poate sa spuna despre provenienta sa. Paharul de vin care trebuie degustat se duce la gura la fel cum se saruta mana unei femei frumoase", a declarat ieri academicianul Valeriu Cotea. Degustator de peste 50 de ani, a participat, timp de 20 de ani, la numeroase concursuri internationale, facand parte din comisia de degustatori a Oficiul National al Viei si Vinului ( ONVV). Din aceasta comisie fac parte 15 experti. La momentul actual, academicianul Valeriu Cotea s-a retras din activitatea de degustator, locul sau fiind luat de fiul sau, Valeriu V. Cotea.

Conditii

In primul rand, un degustator de vinuri trebuie sa fie un bun cunoscator al tehnologiei de pastrare si maturare a vinului, un bun cunoscator al podgoriilor unde se produc vinurile. La aceasta se adauga cunostintele de chimie, fizica, matematica si biologie. Un bun degustator se formeaza dupa ani de zile de testari ale diferitelor soiuri de vin. Un alt factor care sta la baza meseriei de degustator este memoria gustului. Astfel, prin degustari repetate se invata caracteristicile diferitelor tipuri de vinuri, cum ar fi concentratia de alcool, aciditatea, aroma, caracteristici care vor permite recunoasterea unui vin la o viitoare degustare. Analiza chimica poate sa spuna totul despre un vin, analiza organoleptica este mai putin precisa, dar este foarte importanta pentru determinarea gustului si aromelor. Din aceasta cauza, o analiza completa a unui vin presupune atat o analiza chimica, cat si una organoleptica. La un vin se apreciaza mai intai culoarea, dupa care paharul se roteste usor pentru a elibera aromele si se face analiza olfactiva. La final, se degusta o mica cantitate de vin, care, dupa ce se tine putin in cavitatea bucala, se scuipa. Intre doua degustari se mananca ceva care sa curete papilele gustative, fara a le afecta sau influenta, cum ar fi mere, paine sau cascaval neafumat. Degustarea se face din pahare in forma de floare de lalea. In tara, la aceasta ora, se afla in jur de 150 de degustatori atestati, dintre care 15 se afla in Iasi.
Dragos LICA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1430 (s) | 22 queries | Mysql time :0.033016 (s)