Titlurile zilei

Zeci de pacienți cu boli cardiovasculare au murit infectați de COVID-19 înainte de a afla asta! Simptomele bolilor cardiace sunt similare cu cele ale infecției cu coronavirus

Publicat: 01 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de pacienți cu boli cardiovasculare au murit infectați de COVID-19 înainte de a afla asta Simptomele bolilor cardiace sunt similare cu cele ale infecției cu coronavirus
Pacienți infectați cu COVID-19 internați la secția de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare fac parte din categoria de risc la infecția cu COVID-19. Cei mai mulți ajung prea târziu la spital și asta pentru că simptomele celor două boli sunt similare. Stau acasă zile întregi, iar când ajung la spital, intră direct în secția de ATI. Mulți dintre ei își pierd viața în această secție

Zeci de bolnavi diagnosticați cu boli cardiovasculare au murit în secțiile de ATI după ce au fost diagnosticați cu coronavirus. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi prezentat la timp la spital. Medicii spun că dispneea sau lipsa de aer este specifică insuficienței cardiace. Cei care sunt diagnosticați cu această boală sunt familiarizați cu acest simptom, motiv pentru care temporizează prezentarea la medic. Se lasă păcăliți de simptomele similare și nici prin cap nu le trece că ar fi infectați cu coronavirus. Cei mai mulți merg la spital abia când nu mai pot respira, motiv pentru care intră direct în secția de ATI. Medicii din secțiile de ATI au precizat faptul că, după diabetul zaharat, a doua cauză de mortalitate în urma infectării cu coronavirus sunt bolile cardiovasculare. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează pacienții care suferă de boli cardiovasculare că neprezentarea la timp la spital îi poate costa viața.

Dr. Dan Tesloianu: „Avem din ce în ce mai multe cazuri grave”

La Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași ajung zilnic pacienți infectați cu COVID-19. Problema nu este aceasta, spun medicii, ci faptul că se prezintă prea târziu la spital. Pandemia de coronavirus a ucis zeci de pacienți cu boli cardiovasculare. Mulți s-au stins din viață în secțiile de ATI fără să știe unde anume au greșit.

„Din păcate, nu se mai face față la pacienții pozitivi la infecția cu coronavirus. Aceasta este toată problema. Avem din ce în ce mai mulți pacienți și din ce în ce mai multe cazuri grave. Pacienții ajung la spital cu dispnee, cu lipsă de aer. La momentul actual, din păcate, infecția cu coronavirus are o plajă foarte largă de manifestări. Pacienții cu boli cardiace pot avea senzația de lipsă de aer din cauza insuficienței cardiace, dar, pe de altă parte, se pot confrunta cu această problemă din cauza infecției cu coronavirus. Infecția COVID-19 poate decompensa problema insuficienței cardiace . Foarte mulți ajung la spital când boala s-a decompensat deja”, spune dr. Dan Tesloianu, medic la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Medic cardiolog: ” Pacienții cu boli cardiace evoluează cel mai dificil la infecția cu coronavirus”

Medicii cardiologi sunt îngrijorați de faptul că cei mai mulți pacienți cu boli cardiovasculare se lasă păcăliți de asemănarea dintre simptomele bolii de bază cu simptomele specifice infecției cu coronavirus. Motivul pentru care bolnavii ajung prea târziu la spital este simplu și inofensiv: au confundat simptomele.

„Am avut pacienți care au ajuns la spital cu insuficiență respiratorie care au crezut că se confruntă cu această problemă din cauza decompensării bolii de bază, dar ei erau infectați cu COVID-19. Până la proba contrarie, o stare de dispnee, o stare generală de rău, mai ales la un pacient cu boală cardiovasculară cunoscută, trebuie să se prezinte la spital pentru testarea COVID-19. Dacă testul iese negativ, atunci putem să spunem că este suferința de bază, dar trebuie să fim foarte atenți. Pacienții cu boli cardiace evoluează cel mai dificil. În fiecare zi avem măcar un pacient aflat în această situație. Aici vorbim strict despre clinica noastră. Dacă discutăm despre tot spitalul, probabil că avem 4-5-6 pacienți care se prezintă pentru agravarea stării lor inițiale, dar agravarea se datorează infecției cu noul coronavirus. Simptomele sunt datorate infecției cu COVID-19. Lipsa de aer este foarte importantă”, adaugă dr. Dan Tesloianu.

Cei care au crezut că noul tip de coronavirus este o conspirație au ajuns în stare critică la spital

Recomandarea medicilor cardiologi pentru pacienții cu boli cardiovasculare este să se prezinte de urgență la spital în momentul în care se confruntă cu stări de insuficiență respiratorie. Orice oră de întârziere poate fi fatală.

„Atenție! Nu cred că mai putem discuta în acest moment despre faptul că infecția cu COVID-19 nu există. Nu ne mai putem gândi acum la tot felul de scenarii tipice cum ar fi că acest nou tip de virus este o conspirație. Din păcate, avem din ce în ce mai multe cazuri grave . Orice pacient, mai ales pacienții cu suferință cardiologică, care resimt o deteriorare a stării lor de sănătate, ar trebui să-și facă măcar o testare COVID-19. Din păcate, infecția cu noul coronavirus poate precipita și poate agrava foarte tare insuficiența cardiacă. Chiar și acum există în rândul pacienților o oarecare reținere în a se prezenta la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Desigur, reținerea este mai mică decât în primăvară, dar încă persistă. Temporizarea prezentării la medic poate avea rezultate tragice”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu