Local

Zeci de pacienți cu urgențe stomatologice bat la ușa singurului cabinet non-stop din Iași! Acesta funcționează  la Spitalul ”Sf. Spiridon”

Publicat: 19 mai 2022
Un meidc dentist în timp ce lucrează și clădirea Spitalului ”Sf. Spiridon”
Singurul cabinet stomatologic din Iași care funcționează non-stop s-a mutat de la Bolta de Stomatologie

Singurul cabinet stomatologic din Iași care funcționează non-stop s-a mutat de la Bolta de Stomatologie. Zilnic, sunt zeci de pacienți cu urgențe dentare

Zeci de ieșenii care au urgențe medicale stomatologice ajung la singurul cabinet dentar din Iași care funcționează non-stop. Acest cabinet este singurul loc din Iași unde adulții și copiii se pot prezenta la orice oră din noapte și în perioada sărbătorilor legale. În cadrul cabinetului, există gardă permanentă pentru tratarea urgențelor. Serviciile oferite sunt gratuite, indiferent dacă este vorba de adulți sau copii, asigurați sau neasigurați. Sunt gratuite doar urgențele, iar după rezolvarea urgenței, fiecare trebuie să-și găsească un alt cabinet medical stomatologic pentru servicii mai elaborate.

Zilnic sunt tratate între 6 și 20 de urgențe

În doar 24 de ore la cabinetul dentar ajung și câte 20 de pacienți. Tipurile de urgențe sunt diverse, însă cele mai des întâlnite sunt: parodontită apicală acută supurată, pulpită și abces vestibular. Precizăm că până în urmă cu un an, acest cabinet a funcționat la Bolta Stomatologică de pe Strada Alexandru Lăpușneanu. Acum, acolo se fac reparații, astfel, cabinetul a fost mutat în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

„Cabinetul stomatologic non-stop încă există. Acesta s-a mutat în clădirea în care funcționează ambulatoriul de chirurgie maxilo-facial, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe «Sf. Spiridon». Zilnic, sunt  între 6 și 20 de pacienți. Aceștia prezintă urgențe precum: parodontită apicală acută supurată, pulpită, abces vestibular, alveolita postextracțională, hemoragie postextracțională, gingivită, stomatită și chist periapical”, a declarant prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SURD Iași.

CAS Iași a majorat bugetul pentru medicina dentară

Bugetul alocat furnizorilor de servicii de medicină dentară aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași s-a dublat începând cu luna mai 2022, de la 2 mii de lei la 4 mii de lei. Numărul furnizorilor de medicină dentară în contract cu CAS Iași a crescut față de perioada anterioară ajungând la 248, în cadrul cărora își desfășoară activitatea 394 de medici sunt în mediul urban și 219 în mediul rural. Numărul medicilor stomatologi titulari care desfășoară activitate la acești furnizori este de 613.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași au precizat faptul că pachetul de servicii medicale de bază, care sunt afișate atât la cabinetele medicale aflate în contract cu CAS Iași, cât și pe web-site-ul www.cjasis.ro sunt decontate de CNAS/Servicii medicale pe tipuri de asistență medicală/Medicină dentară. Dintre acestea, cabinetul dentar de la Spitalul „Sf. Spiridon” este singurul din Iași care funcționează non-stop.
Comentarii
Adauga un comentariu