Local

Zeci de pensionari, executati silit din cauza creditelor

Publicat: 04 aug. 2015

Zeci de batrani isi pun sperantele in creditarea oferita de catre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iasi pentru a plati datoriile la stat sau pentru a mai avea ceva de pus pe masa a doua zi. Ei sunt multumiti ca ratele sunt fixe, in lei, primesc banii pe loc, dar nu stiu cum vor face fata creditului. In cele din urma, multi dintre batrani ajung sa fie executati silit. In urma nerespectarii conditiilor incheiate, persoanele in varsta sunt privite ca rau-platnici, incheindu-se poprire la Casa Judeteana de Pensii pe veniturile lor lunare.

„Creditele sunt date in mai putin de o ora. Au calculatoare si te verifica imediat. Cei cu pensiile mari nu vin aici. Ei se duc si se imprumuta prin alte parti daca au nevoie de bani. Trebuie sa vii cu ultimul cupon de pensie. Daca nu il ai, poti sa il aduci pe cel din urma. Lumea plateste inapoi in limita posibilitatilor. Am mai intarziat si eu, dar m-au amanat o luna si am putut recupera. Iti dau si supliment daca ceri. Eu am cerut un supliment la credit dupa 4 luni de zile, ei mi-au recalculat creditul dupa ce am mai venit cu un garant, iar apoi mi-au decontat toata datoria initiala din cea noua. Acum m-am afundat si mai tare in datorii si nu stiu cum sa mai scap de ele. Am prieteni carora le-au fost luate locuintele. Daca ajung si eu asa, nu stiu ce ma fac” a declarat un batran ce s-a indatorat CARP Iasi.

„Primesc banii imediat, iar dobanzile sunt mult mai mici fata de cele de la banci. Un alt avantaj il constituie faptul ca ratele sunt fixe si sunt in lei. Mai sunt si cei care raman in urma cu plata. Ti se face mila de ei. Situatia se agraveaza cu cat descoperim din ce in ce mai multe cazuri de batrani care se lasa pe mana celor de la CARP Iasi pentru ca in cele din urma sa le fie luata si pielea de pe ei, dar asta se datoreaza si inconstientei lor”, a adaugat un fost angajat la stat.

Creditarea de catre CARP Iasi presupune un proces usor de pus in miscare pentru zecile de batrani care mai apoi se trezesc fara case si bunuri. Pentru a beneficia de un credit de la CARP trebuie sa ai un carnet de membru, care poate fi obtinut prin achitarea cuantumului de 2% din valoarea cuponului de pensie. Pentru a demara procesul de creditare, pensionarii trebuie sa se prezinte cu buletinul, ultimul cupon de pensie pentru a fi calculata suma care ii este pusa la dispozitie si o persoana care sa garanteze, la randul lui acesta trebuie sa aiba un venit lunar de minim 600 de lei si este nevoit sa prezinte o carte de identitate. Ultimul pas este stabilirea unei date lunare fixe la care sa se plateasca ratele.loading...

Comentarii
  • Niste excroci care profita de nestiinta batranilor.Pentru cei care doresc un credit de la CAR as propune sa mearga intai la cateva banci,sa vada ofertel lor iar apoi sa le compare cu cele de la CAR. S-ar putea sa aiba niste revelatii referitor la cat de cinstiti si aproape de pensionari sunt cei de la CAR. Comitetul de conducere sau cum s-or denumi ei nu fac altceva decat sa profite din plin de ignoranta batranilor.

Adauga un comentariu