Stiri medicale

Zeci de pesticide, legate de tumori ale glandelor mamare, în studiile pe animale

Publicat: 05 aug. 2020
Zeci de pesticide, legate de tumori ale glandelor mamare

Zeci de pesticide, legate de tumori ale glandelor mamare. Într-o analiză a modului în care autoritățile de reglementare revizuiesc pesticidele pentru potențialul lor de a provoca cancer, cercetătorii de la Silent Spring Institute au identificat peste două duzini de pesticide înregistrate care au fost legate de tumori ale glandei mamare în studiile pe animale.

Noile descoperiri ridică îngrijorări cu privire la modul în care Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a SUA aprobă pesticidele pentru utilizare și rolul anumitor pesticide în dezvoltarea cancerului de sân.
Cu câțiva ani în urmă, un rezident de pe Cape Cod din Massachusetts a contactat cercetătorii de la Silent Spring în căutarea informațiilor despre un erbicid numit triclopyr. Companiile de utilități pulverizau substanțele chimice de sub liniile electrice de pe Cap pentru a controla vegetația.

„Știm că pesticidele ca DDT cresc riscul de cancer de sân, așa că am decis să analizăm acest lucru”, spune coautorul Ruthann Rudel, toxicolog de mediu și director de cercetare la Silent Spring. „După ce am examinat documentele de înregistrare a pesticidelor din EPA, am găsit două studii separate în care rozătoarele au dezvoltat tumori ale glandei mamare după ce au fost expusei la triclopir, totuși, din anumite motive, autoritățile de reglementare au respins informațiile din decizia lor de a nu-l trata ca fiind cancerigen.”

Zeci de pesticide, legate de tumori ale glandelor mamare

Atunci când producătorii solicită să înregistreze un pesticid, EPA examinează studiile existente și pe baza acestor studii atribuie substanței chimice o clasificare a cancerului – de exemplu, cât de probabil sau nu este posibil ca acesta să provoace cancer. După ce au examinat triclopyr, cercetătorii Silent Spring s-au întrebat dacă au fost ignorate dovezi ale tumorilor mamare și pentru alte pesticide, potrivit medicalxpress.com.

Raportarea în revista Molecular and Cellular Endocrinology, Rudel și Silent Spring scientist Bethsaida Cardona a revizuit peste 400 de documente de pesticide EPA rezumând efectele asupra sănătății fiecărui pesticid înregistrat. Ei au găsit un total de 28 de pesticide legate de tumori ale glandelor mamare, dar EPA a recunoscut doar nouă dintre ele ca cauzând tumori mamare și a respins dovezile în totalitate pentru restul de 19.

De asemenea, Rudel și Cardona au descoperit că multe dintre pesticidele din analiza lor s-au comportat ca disruptoare endocrine, de exemplu, prin interferarea cu estrogenul și progesteronul. „Cancerul de sân este puternic influențat de hormonii reproductivi, care stimulează proliferarea celulelor din sân, ceea ce îl face mai susceptibil la tumori”, spune Rudel. „Deci, este important ca autoritățile de reglementare să ia în considerare acest tip de dovezi. Dacă nu o fac, riscă să expună oamenii la pesticide care sunt cancerigene.”

În mod tradițional, toxicologii se concentrează asupra faptului dacă un produs chimic provoacă daune ADN-ului atunci când determină potențialul său de a provoca cancer. Dar descoperirile recente din biologia cancerului arată că există multe moduri în care substanțele chimice pot declanșa dezvoltarea cancerului. De exemplu, substanțele chimice pot suprima sistemul imunitar, pot provoca inflamații cronice sau pot perturba sistemul hormonilor organismului, toate acestea pot duce la creșterea tumorilor de sân și a altor tipuri de tumori.

Adauga un comentariu