Local

Zeci de tone de carne stricata au fost confiscate

Publicat: 18 iun. 1999

•Cele care au scapat controlului au dus la valul de imbolnaviri din ultima vreme •In cazul in care episodul „Opera” se va mai repeta, responsabilii serviciilor de sanatate publica vor fi demisi, a amenintat prefectul Florin Vitan

Episodul „Opera”, care a generat, in ultimele saptamini, zeci de cazuri de toxiinfectie alimentara a constituit unul din subiectele intrunirii Consiliului Consultativ Judetean. Singura care a reusit sa-si finalizeze analizele a fost Directia Sanitar-Veterinara. Pina la aceasta data, Directia de Sanatate de Publica si Directia Sanitar-Veterinara, institutii abilitate in verificarea cauzelor care au determinat aceste toxiinfectii, nu au intocmit raportul final. Pentru a evita asemenea „episoade”, prefectul Florin Vitan a cerut intensificarea controalelor in unitatile de desfacere a produselor alimentare. In caz contrar, prefectul Vitan s-a angajat, public, sa ceara demisia tuturor directorilor implicati in verificarile care vizeaza protectia consumatorilor.
Conform datelor furnizate de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, in primul trimestru al anului au fost retrase de pe piata produse in valoare de 1,5 miliarde lei si au fost aplicate agentilor economici 354 de amenzi, in valoare de 233 milioane lei.
In aceeasi perioada, Directia Sanitar-Veterinara a confiscat 62 tone carne si preparate din carne, 2 tone peste, 5 tone lapte si produse din lapte, 2 tone oua. Pentru nerespectarea prevederilor legale, DSV a aplicat 389 amenzi contraventionale in valoare de 128 milioane lei si a emis 22 de ordonante pentru retragerea autorizatiilor sanitar-veterinare.
Corijarea comertului s-a incercat si de catre Directia de Sanatate Publica, care a scos din consum peste 4 tone alimente si a emis decizii de suspendare a activitatii pentru 15 unitati. In urma verificarilor intreprinse, Garda Financiara a confiscat, in trei luni, „marfuri si numerar in valoare de 420 milioane lei si a aplicat 58 amenzi contraventionale, in suma de 71,8 milioane lei”.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu