National

Zeci de vamesi si politisti dusi cu elicopterul la DNA

Publicat: 08 feb. 2011
1

@ Aproximativ 40 de politisti de frontiera si 20 de vamesi au fost ridicati de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc ieri dimineata la vamile Stamora-Moravita si Naidas @ Politistii de frontiera si vamesii suspectati de luare de mita si înlesnire a traficului de tigari au fost urcati, ieri, în doua elicoptere ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care a decolat spre Bucuresti @ Peste o suta de persoane, vamesi, politisti, dar si presupusi traficanti de tigari, sunt vizate de descinderile care au avut loc la punctele de trecere a frontierei Stamora-Moravita (Timis) si Naidas (Caras-Severin)

Aproximativ 40 de politisti de frontiera si 20 de vamesi au fost ridicati de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc, ieri dimineata, la vamile Stamora-Moravita si Naidas. Politistii de frontiera si vamesii suspectati de luare de mita si înlesnire a traficului de tigari au fost urcati, ieri, în doua elicoptere al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care a decolat spre Bucuresti, unde acestia au fost audiati. Unul dintre elicoptere a decolat dimineata de la Vama Stamora-Moravita, în acesta fiind 10 politisti de frontiera si vamesi. In cel de-al doilea au fost urcati, putin mai tarziu, cinci vamesi si politisti.
În timpul descinderilor a fost adus pentru a participa la perchezitii si seful Vamii Stamora-Moravita, care nu se afla la locul de munca, acesta fiind luat din locuinta sa din Arad. În timpul perchezitiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vamesilor si politistilor de frontiera mai multi saci cu probe.
Cu cele doua elicoptere MAI care aterizasera ieri dimineata în apropierea Vamii Naidas, au fost dusi la Bucuresti, pentru audieri DNA, cel putin 20 de vamesi si politisti de frontiera suspectati de luare de mita si înlesnire a traficului de tigari din Serbia. Punctul de trecere a frontierei Naidas, care a fost închis ieri, la ora 6.00, în urma descinderilor fortelor de ordine, a fost redeschis.
Peste o suta de persoane, vamesi, politisti, dar si presupusi traficanti de tigari, sunt vizate de descinderile care au avut loc,  ieri dimineata, la punctele de trecere a frontierei Stamora-Moravita (Timis) si Naidas (Caras-Severin).
Potrivit unor surse judiciare, angajatii celor doua puncte de trecere ale frontierei au fost monitorizati mai multe luni, timp în care anchetatorii au strâns probe legate de contrabanda de tigari netimbrate aduse din Serbia. Conform surselor citate, la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravita, într-un schimb se câstigau aproximativ 5.000 euro de la contrabandistii de tigari, banii fiind apoi împartiti între angajati.
In cadrul acestei operatiuni au avut loc peste 30 descinderi la locuintele si la locurile de munca ale unor vamesi si politisti de frontiera din zona de vest a tarii, într-o ampla ancheta coordonata de DNA privind coruptia la frontiera. Actiuni similare, la care participa aproximativ o mie de forte de ordine, au loc si în judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu si Dâmbovita, precum si în Capitala, au afirmat surse judiciare.
Vama Stamora-Moravita, aflata la granita cu Serbia, a fost blocata ieri dimineata, cand cele doua autocare pline cu politisti si ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA), coordonati de procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), au ajuns la punctul de trecere a frontierei. Potrivit anchetatorilor, descinderi au avut loc si în Resita, la locuintele vamesilor si politistilor de frontiera vizati de anchetatori.
Operatiunea de ieri, de la vamile din vestul tarii, vine în urma mai multor descinderi si dupa arestarea a 59 persoane implicate în coruptie si contrabanda cu tigari la punctul de frontiera Siret.

Adauga un comentariu