Magazin

Zgarzi antipurici declarate toxice – In Romania ele sunt inca comercializate

Publicat: 13 mai 2012
1

Unele dintre cele mai populare zgarzi antipurici vandute in Franta au fost interzise dupa ce s-a descoperit o substanta toxica ce poate afecta oamenii,  informeaza Daily Mail. Din cauza continutul de diazinon, autoritatile franceze au retras din magazine produsele cu acest continut.

Zgarzile antipurici care contin diazinon se gasesc si in Romania, magazinele pentru animale punand la dispozitie mai multe modele, de la diferiti producatori.

Potrivit specialistilor, aceasta substanta este foarte toxica, mai ales pentru copii, pentru ca poate fi absorbita prin piele de catre cei care imbratiseaza animalele. Cei intoxicati cu diazinon prezinta dureri de cap, ameteala, stari de greata si voma, spasme musculare si chiar schimbari de personalitate. In cazuri extreme, poate provoca moartea bolnavilor.

Autoritatile franceze inca studiaza efectele secundare ale substantei, intre timp dandu-se si o alerta in Marea Britanie pentru a fi retrase din magazine. Cu toate acestea, autoritatea care decide, Veterinary Medicines Directorate (VMD), a hotarat sa nu actioneze in niciun fel pana ce Comisia Europeana nu va analiza situatia.

Doctorii veterinari sunt impotriva pastrarii acestor produse pe piata, mai ales in conditiile in care exista alternative. “Majoritatea stapanilor de caini si pisici nu stiu de aceasta masura. Cel mai bine ar fi ca ei sa consulte veterinarul daca au probleme si sa aleaga alte produse. Nu avem nevoie de aceste zgarzi antipurici”, a declarat veterinarul Paula Boyden, director la cel mai cunoscut ONG pentru caini, Dog Trust.

De cealalta parte, producatorii de zgarzi antipurici sustin ca produsele lor nu sunt daunatoare, mai ales ca pe prospectul fiecaruia este scrisa interdictia oamenilor de a dormi cu animalele, daca acestea poarta astfel de zgarda. Mai mult, statisticile arata ca in Marea Britanie sunt vandute anual sute de mii de zgarzi cu diazinon, insa nu a fost inregistrata nicio reclamatie.

Sursa: gandul.info

Adauga un comentariu