National

Zi de foc pentru Beke Istvan. Afla astazi daca va ramane in arest

Publicat: 26 ian. 2016
1

Cei doi membri gruparii „Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Szocs Zoltan si Beke Istvan, afla, marti, daca vor ramane in arest preventiv, in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc, dupa ce procurorii DIICOT au cerut prelungirea arestului cu 30 de zile. Cererea este analizata de Curtea de Apel Bucuresti. Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, el fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Vezi si DIICOT cere prelungirea arestului pentru extremistii Szocs Zoltan si Beke Istvan

Ulterior, procurorii au extins cercetarile in acest dosar si l-au retinut pe Szocs Zoltan, presedintele gruparii „Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, acuzat de instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive. Potrivit DIICOT, in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa il detoneze in public.  Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care „ar face sa se aprinda cel putin 3 – 4 petarde simultan” si ca mai trebuie „doar o baterie”. Dispozitivul urma sa fie detonat de la distanta, prin intermediul unui telefon mobil.  Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca loc de amplasament un cos de gunoi din centrul localitatii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.  La perchezitiile efectuate la resedintele lui Beke Istvan, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucati achizitionate cu incalcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Adauga un comentariu