Eveniment-Social

Zi importantă pentru milioane de români. Sf. Ierarh Nicolae, prima mare sărbătoare din luna decembrie

Publicat: 06 dec. 2019

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Ierarh Nicolae. Este una din marile sărbători care au loc în Postul Nașterii Domnului. Ziua de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri. Milioane de români își sărbătoresc astăzi și ziua onomastică

Astăzi, 6 decembrie, este o zi importantă pentru întreaga creștinătate. Credincioșii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Ierarh Nicolae, una din marile sărbători care au loc în Postul Nașterii Domnului.

Despre Sf. Nicolae se știe că a trăit pe vremea tiranilor împărați Dioclețian și Maximilian, în perioada 284-305. Sfântul s-a născut în Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Bethlehem. Nicolae a strălucit în viața pustnicească, ajungând ulterior arhiereu. Credința în Dumnezeu a stârnit nemulțumirile mai marilor vremii, care l-au prins și încarcerat pe sfânt. Nicolae a fost eliberat de împăratul Constantin, de atunci el săvârșind numeroase minuni pretutindeni. Sfântul a trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți, însă, după cum arată scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflați pe Pământ. Din luna mai a anului 1087, moaștele Sf. Nicolae au fost depuse la Bari, în sudul Italiei. Moaștele au fost luate din Mira, ca să nu cadă în mâinile musulmanilor.

Și astăzi, milioane de creștini de pretutindeni vin și se închină la moaștele Sf. Nicolae, pentru a căuta alinare și a cere ajutorul sfântului. În plus, astăzi, aproximativ un milion de români își aniversează onomastica. Toți cei pe care îi cheamă Nicolae, Nicoleta sau Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Niculina și Nicola vor fi sărbătoriți în decursul acestei zile.

Tradiții în zi de sărbătoare

Ziua Sf. Nicolae este strâns legată de Moș Nicolae, cel care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și lasă cadouri în ghetele lăsate lăngă sobă sau sub pernă. Tradiția s-a perpetuat în întreaga Europă, Sf. Nicolae ajungând să fie înlocuit cu Moș Crăciun, după ce mai multe țări în perioada reformată au renunțat la a ține sărbătoarea. În România, sărbătoarea este considerată a fi una extrem de importantă, de ea bucurându-se îndeosebi copii, care primesc cadouri peste cadouri. La doar o săptămână de la Sântandrei, ziua de astăzi a însemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bântuie de Sântandrei își pierd din putere, pentru că lumea este salvată de Sânnicoară, personaj mitologic imaginat ca un moș cu barbă albă, călare pe cal, a cărui atribuție principală era vegherea porții cerului dinspre apus.loading...

Adauga un comentariu