Actualitate

Zi mare în SUA. Astăzi are loc ceremonia de investire a lui Joe Biden în funcția de președinte- Video, Galerie Foto, Update

Publicat: 20 ian. 2021
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii

Președintele ales al SUA, Joe Biden, și viitoarea vicepreședintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu, unde vor depune jurământul în fața foștilor președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton, dar în absența lui Donald Trump, relatează AFP. Democratul va fi învestit al 46-lea președinte al Statelor Unite într-o ceremonie fără precedent marcată de pandemie și de asaltul violent de la Capitol Hill din 6 ianuarie de către susținătorii miliardarului republican. Vicepreședintele republican, Mike Pence, va fi și el prezent, dar nu și Donald Trump, o premieră 150 de ani din istoria americană.

Update 19.30: Ceremonia inaugurală s-a încheiat.

Update 19.20: Amanda Gorman recită un poem pentru eveniment. În vârstă de 22 de ani aceasta este cel mai tânăr poet din istoria recentă invitat la un astfel de eveniment.

Update 18.54: Cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, susține discursul de după investire.

„Dragi americani, este Ziua Americii, este Ziua Democraţiei şi a Speranţei. Timp de secole, America a fost încercată, s-a întâmplat şi acum, dar s-a ridicat la nivelul provocării. Astăzi sărbătorim triumful nu doar a unui candidat, ci a democraţiei. Vocea poporului a fost auzită. Am văzut cât de preţioasă şi fragilă în acelaşi timp este democraţia. Şi acum, democraţia a învins.

Aici, pe acest pământ sfânt, acum câteva zile, violenţele au zguduit chiar fundaţia naţiunii noastre. Suntem însă uniţi şi facem transferul paşnic de putere, aşa cum s-a făcut în ultimii 200 de ani. De acum, privim înainte, spre viitor cu încredere şi ne gândim că vom fi o naţiune puternică

Povestea Americii nu depinde de noi, de unii dintre noi, ci de toţi. Am ajuns atât de departe, trecând prin momente de război. Vom merge înainte pentru că avem multe de făcut în aceste momente grele, dar pline de posibilităţi. Sunt multe de reparat, multe de vindecat, multe de construit şi multe de câştigat”, a declarat Joe Biden.

Update 18.50: Joe Biden depune jurământul în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts.

Update 18.48: Jennifer Lopez a interpretat o piesă cu un puternic mesaj (”This land is your land”). De asemenea aceasta a accentuat una dintre ideile de bază ale acestui cântec: „Libertate și justiție pentru toți!”

Update 18.42:Kamala Harris depune jurământul în funcția de vicepreședinte în fața judecătoarei Curții Supreme Sonia Sotomayor.

Update 18.37:  Lady Gaga, alături de trupa armatei, a început intonarea imnului.

Update: Vicepreședintele Mike Pence și a doua doamnă Karen Pence au ajuns la Capitoliu. De asemenea fostul președinte republican George W. Bush a ajuns la rândul său la ceremonia de inaugurare.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a sosit însoțit de soția sa, Jill Biden, în vârstă de 69 de ani. Cuplul a urcat treptele Capitolului împreună cu Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, și soțul ei Doug Emhoff, în vârstă de 56 de ani.

Președintele ales și Kamala Harris vor depune jurământul în fața câtorva oaspeți, dar în absența sutelor de mii de americani care se adună în mod tradițional în vasta piață a „Mall-ului Național” la fiecare patru ani, pentru inaugurarea Președintelui.

În locul lor, aproape 190.000 de steaguri au fost puse pentru a reprezenta acest public absent într-un Washington baricadat și păzit de membrii Gărzii Naționale, la două săptămâni după violența din Capitol, care a lăsat cinci morți.

Adauga un comentariu