Local

Zi neagră la Iași! Patru decese și aproximativ 300 de noi cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore. Rata în municipiu a ajuns la 2,15 la mie

Publicat: 24 sept. 2021
Palatul Culturii, scenariul galben și tulpina Covid
Municipiul Iași se află în scenariul galben după ce incidența infectărilor a depășit 2 la mie

Record negativ de infectări în Iași! În ultimele 24 de ore, numărul noilor cazuri a ajuns la 292, iar peste 430 de pacienți erau internați în spitale. De la debutul pandemiei și până ieri, pe raza județului Iași au fost confirmate 45.864 de cazuri. Ieri au fost înregistrate și patru decese în rândul persoanelor infectate. Incidența în municipiu a ajuns la 2,15 la mie

Joi, 23 septembrie 2021, în județul Iași, într-un interval de 24 de ore, au fost confirmate 292 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Rata îmbolnăvirii COVID-19 în județul Iași este tot mai crescută pe zi ce trece. Municipiul Iași a intrat deja în scenariul galben, după ce rata incidenței a depășit 2 la mie. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 45.864 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Echipele mobile de testare au recoltat de la domiciliu, în ultimele 24 de ore, 158 de probe, după cum urmează: 46 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 112 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Odată cu numărul mare de infectări, a crescut și numărul persoanelor internate în spitalele suport COVID-19 din Iași. Peste 430 de persoane erau internate ieri în spitale, iar 65 dintre acestea se aflau în secțiile ATI, deoarce se aflau în stare foarte gravă. Tot ieri, 42 de pacienți au fost externați. Cele mai multe locuri ocupate în ATI erau la Spitalul de Neurochirurgie,18 paturi, urmat de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 17, care este spital exclusiv COVID-19. La Spitalul Municipal Pașcani – 7, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – 6, Spitalul „Sfântul Spiridon” – 5, Spitalul Clinic CF Iași – 4 și Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – 3.

Bilanț negru de infectări după primele săptămâni de școală

Peste 120 de elevi și șase preșcolari sunt infectați! Așa arată bilanțul infectărilor în rândul școlarilor după primele zile de la începerea anului 2021-2022. Dintre cei 126 de elevi infectați, 29 sunt din clasele I-IV, 39 – clasele V-VIII, 57 – clasele IX-XII și unul la școala postliceală. În ceea ce privește situația cadrelor didactice, sunt confirmate pozitiv 35, 10 cazuri fiind la personal didactic auxiliar/ personal nedidactic. Treizeci de grupe de învățământ preșcolar, primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus și 84 de clase de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal au cursuri suspendate. Și cursurile de la Grădinița cu Program Prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași sunt suspendate. În unitățile școlare menționate s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.

Tot mai multe cazuri în rândul copiilor

Rata infectărilor a crescut în rândul copiilor. Tot mai mulți minori infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Ieri erau internați cinci pacienți cu forme medii și ușoare, iar, din nefericire, medicii spun că numărul acestora este în creștere.

Medicii au precizat că principalele simptome prezente la copii sunt respiratorii și digestive. La externare, minorii pleacă cu ambulanța la domiciliu, unde mai rămân în izolare, sub supravegherea medicului de familie și cu un tratament bine stabilit de la spital. Niciunul dintre adolescenții internați în spital nu este vaccinat. Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.

Comentarii
Adauga un comentariu